Personeelszaken Defensie besproken
3 november 2014, begroting - Onvrede onder Defensiepersoneel en een tekort aan technisch en medisch personeel en piloten. De Kamer heeft veel vragen aan minister Hennis (Defensie).
De mensen van Defensie "verdienen ons diepste respect," zegt Eijsink (PvdA), "want het Defensiepersoneel vormt de ruggengraat van de organisatie". Dat zijn de overige woordvoerders zonder meer met haar eens. Ook Hachchi (D66) en Segers (ChristenUnie) noemen het personeel het "belangrijkste kapitaal". Knops (CDA) uit zijn waardering voor de inzet van de Nederlandse militairen, die op dit moment onder andere actief zijn in Irak, Mali, de Baltische staten en voor de kust van Somalië. "Maar zij verdienen meer dan alleen mooie woorden", voegt hij eraan toe. Ook andere Kamerleden hebben kritische vragen over het personeelsbeleid bij Defensie.
Loyaliteit en vertrouwen personeel onder druk
Bijna 60% van het Defensiepersoneel heeft geen vertrouwen in de top van Defensie. Dat blijkt uit een enquête van de vakbonden AFMP en VBM. De Roon (PVV) maakt zich hier zorgen over, want "loyaliteit en vertrouwen zijn de fundamenten waarop Defensie is gebouwd". Volgens Van Klaveren (Groep Bontes/Van Klaveren) is het de hoogste tijd om iets te gaan doen aan de "belabberde arbeidsvoorwaarden". Knops vraagt de minister om deze onvrede weg te nemen en het vertrouwen te herstellen. Hennis geeft aan dat zij zeer binnenkort in gesprek gaat met de bonden.
Gebrek aan technisch en medisch personeel en piloten
Defensie kampt met een tekort aan technici, medici en vliegers. Volgens Van Dijk (SP) is er sprake van een uittocht van gekwalificeerde medewerkers. Ook Knops signaleert een braindrain. De Roon vraagt hoe de minister de werving van F-16- en helikopterpiloten een boost gaat geven. Ook vraagt hij, net als Eijsink en Hachchi, om aandacht voor het aantrekken van in het bijzonder vrouwelijk personeel. Hennis geeft aan dat zij bezig is met haar diversiteitsbeleid. Daaronder vallen overigens ook oudere medewerkers die op latere leeftijd bij Defensie instromen. Daar is Bosman (VVD) blij mee, want Defensie moet een aantrekkelijke werkgever zijn voor nieuw personeel van alle leeftijden.
Aandacht voor veteranen en reservisten
Bosman vraagt aandacht voor militairen die begin jaren tachtig deelnamen aan de UNIFIL-missie in Libanon. In 1988 werd de Nobelprijs voor de Vrede toegekend aan alle VN-vredesmachten na 1956. De UNIFIL-veteranen zouden graag een medaille dragen als tastbare herinnering daaraan. "Voor het kerstreces krijgt de Kamer hierover duidelijkheid", zegt de minister toe. Eijsink is het met Bosman eens dat er door en sinds de UNIFIL-missie gelukkig veel geleerd is over veteranenzorg. Knops en Eijsink zijn blij met de nota van de minister over reservisten, al zou Knops wel duidelijkere doelstellingen willen horen. Hennis antwoordt dat ze naar aanleiding van de lopende pilots meer smart-geformuleerde kaders aan de Kamer zal sturen.
De Kamer stemt op 18 november over de moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.