Patiënten moeten beter worden voorgelicht

15 januari 2015, burgerinitiatief - Minister Schippers (Volksgezondheid) en de Kamer zijn het eens over het doel van het burgerinitiatief schriftelijke informatieplicht medische behandelingsovereenkomst: betere voorlichting aan patiënten over hun behandeling.

Artsen en andere medische hulpverleners moeten patiënten voortaan schriftelijk informeren over diagnose, voorgestelde behandeling, risico's en alternatieven. Dat betoogt mevrouw Maria Smit namens het burgerinitiatief schriftelijke informatieplicht medische behandelingsovereenkomst. Kamer en minister zijn het eens over het doel van het burgerinitiatief: het beter informeren van patiënten. Schippers meent dat de initiatiefnemers al voor het debat veel hebben bereikt, verwijzend naar grote aantallen initiatieven om patiënten beter voor te lichten. Zo wordt betrouwbare informatie op internet gebundeld op kiesBeter.nl. Een verplichting gaat de minister te ver, maar "het is haar menens met de informatiepositie van de patiënt".

Goede voorlichting is belangrijk

Volgens de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (WGBO) en de komende Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (WKKGZ) moet de arts schriftelijke informatie over een behandeling geven als de patiënt daarom vraagt. Verplicht dat voortaan in alle gevallen, zegt Leijten (SP) het burgerinitiatief na. Ook Beertema (PVV) vindt zo'n verplichting "een welkome aanvulling". Bruins Slot (CDA) wijst erop dat patiënten vaak gestrest zijn in gesprekken met artsen en daardoor soms slecht geïnformeerd een behandeling ondergaan. Wijs patiënten in ieder geval actief op hun recht om schriftelijke informatie te vragen, zegt Dijkstra (D66). Bouwmeester (PvdA) wil dat artsen zelf een plan maken voor de manier waarop zij patiënten beter gaan voorlichten. Een goed geïnformeerde patiënt is sterker en vaak gezonder, meent Van Wijngaarden (VVD).

Er komt geen verplichting

Als het standaard verplicht wordt om schriftelijk op de patiënt toegesneden informatie te verstrekken, neemt de bureaucratie in de zorg nodeloos toe, denkt Van Wijngaarden. Dat argument gaat volgens Leijten niet op. Die informatie is er namelijk al, omdat zij sowieso verstrekt moet worden als de patiënt erom vraagt. Er gebeurt al heel veel, zegt Schippers. Zij vindt een verplichting niet nodig. Van Wijngaarden en Bouwmeester vragen haar wel om met artsen en het veld overleg te voeren om te inventariseren welke verbeteringen in de voorlichting aan de patiënt nog mogelijk zijn. Daar ben ik al mee bezig, reageert de minister. Dat onderschrijven Bruins Slot en Dijkstra. Zij vinden dat de minister "ruimhartig" op het burgerinitiatief heeft gereageerd.

De Kamer stemt 20 januari over de ingediende motie.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.