Pakket Belastingplan en wijziging van de Wet op de huurtoeslag, afronding

14 november 2024, wetsvoorstellen - Het kabinet past ieder jaar verschillende belastingen aan in het Belastingplan. De Kamer debatteert met minister Heinen (Financiën), minister Van Hijum (Sociale Zaken) en minister Keijzer (Volkshuisvesting) over de plannen voor 2025.

Koopkracht, bestaanszekerheid, btw-verhogingen, huurtoeslag: uiteenlopende onderwerpen komen aan bod bij de behandeling van het Belastingplan.

Koopkracht

Het kabinet wil dat werkende mensen er financieel op vooruitgaan, maar de plannen bereiken wat anders, analyseert Maatoug (GroenLinks-PvdA). Door de verlaging van de algemene heffingskorting gaan werkende armen er volgens haar juist op achteruit. Minister Van Hijum benadrukt dat tegenover die maatregel andere plannen staan. Zo kunnen dezelfde huishoudens ook profiteren van de maatregelen rond de huurtoeslag of het kindgebonden budget.

Aartsen (VVD) vraagt aandacht voor zzp'ers, want bij hen "staan alle koopkrachtplaatjes in de min". De minister zegt toe expliciet aandacht te besteden aan deze groep in de agenda voor werkend Nederland.

Btw

In het Belastingplan staan plannen van het kabinet om de btw op cultuur, media, sport en logies vanaf 2026 te verhogen van 9% naar 21%. Vijlbrief (D66) bespeurt "een element van willekeur" in de manier waarop de btw-plannen tot stand zijn gekomen. Oppositiepartijen CDA, D66, ChristenUnie, SGP, GroenLinks-PvdA, JA21, SP en Volt willen dat het kabinet met een alternatief komt voor de voorgenomen btw-verhogingen in het Belastingplan, vóór de Voorjaarsnota van 2025.

Van Eijk (VVD) stelt voor om te focussen op alternatieven voor de btw-verhoging op culturele goederen en diensten, en de btw-verhoging op logies en hotels te laten zoals die is. Volgens Van Vroonhoven (NSC) is de expertise en begeleiding van de minister gewenst bij een verantwoorde invulling van een alternatief. Vermeer (BBB) vindt goed verwachtingsmanagement belangrijk. Hoe lang we ook debatteren, er vallen niet ineens miljarden uit de lucht, zegt hij.

Minister Heinen geeft aan de "duidelijke zorgen" van de Kamer goed te hebben gehoord. Het kabinet ziet de motie over de btw-verhoging als een verplichting om in samenspraak met partijen in de Kamer te komen tot een alternatief voor de btw-verhoging op sport, cultuur en media, zegt de minister.

Stoffer (SGP) stelt samen met Van Dijk (CDA) en Grinwis (ChristenUnie) voorwaarden aan hun steun voor het Belastingplan. Ze steunen het alleen als de genoemde CDA-motie over de btw-verhoging, een ChristenUnie-voorstel over giftenaftrek in de winstbelasting en een SGP-voorstel over werkende eenverdieners alle drie worden aangenomen.

Heinen staat welwillend tegenover dit aanbod van "de confessionele drie". We zien waartoe een debat kan leiden, zegt hij: het oneens zijn, maar elkaar toch voor en achter de schermen weten te vinden.

Huurtoeslag

Minister Keijzer wil de huurtoeslag vereenvoudigen, omdat "we een systeem gebouwd hebben dat onnavolgbaar is geworden". Het zou volgens Dijk (SP) veel simpeler zijn om geld te vragen van de meest vermogenden. Hij ziet de plannen als een "aanval op huurders", omdat 20% van de huurtoeslagontvangers er tot €40 per maand op achteruitgaat.

Keijzer wijst erop dat in totaal maar 2.500 mensen er meer dan €30 in de maand op achteruitgaan. Zij kunnen volgens haar meer gaan werken of, als dat niet kan, een beroep doen op de bijzondere bijstand.

Erf- en schenkbelasting

Waarom komt het kabinet niet met een verhoging van de erf- en schenkbelasting, vraagt Koekkoek (Volt). Ze vindt het niet rechtvaardig dat we de welvaartsongelijkheid door laten groeien naar de volgende generatie. Het kabinet maakt daarin een andere keuze, reageert Heinen. Iedereen gaat volgens hem zelf over de vraag aan wie je het geld geeft waarvoor je hard hebt gewerkt, dat op je spaarrekening staat en waarover je belasting hebt betaald.

De Kamer stemde op 14 november over het Belastingplan 2025, de wijziging van de Wet op de huurtoeslag en de tijdens het debat ingediende moties. De Kamer sprak eerder over de plannen in wetgevingsoverleggen op 21 oktober, 4 november en 8 november. Op 12 november vond het eerste deel van de plenaire behandeling plaats.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort.
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Direct.