Pakket Belastingplan en wijziging van de Wet op de huurtoeslag, termijn Kamer
12 november 2024, wetsvoorstellen - De Kamer debatteert over het Belastingplan 2025 en de vereenvoudiging van de huurtoeslag.
Het Belastingplan 2025 bestaat uit wetsvoorstellen gericht op onder meer het verbeteren van de koopkracht van huishoudens, het vereenvoudigen van belastingregelingen en het ondersteunen van eenverdieners. De Kamer bespreekt ook specifiek de wijziging van de Wet op de huurtoeslag. Hiermee wordt de huurtoeslag vereenvoudigd: mensen hoeven minder gegevens aan te leveren en de uitvoering wordt simpeler.
Koopkracht
Vlottes (PVV) is megatrots: na jaren van belastingverhogingen gaan de belastingen eindelijk weer omlaag. Het werd volgens hem hoog tijd dat Nederlanders weer op één staan.
Het kabinet is er helemaal niet voor de werkende Nederlander, vindt Maatoug (GroenLinks-PvdA). Ze stelt dat de lasten op arbeid de komende jaren omhooggaan terwijl de rijken worden getrakteerd op financiële cadeaus.
De koopkracht van de werkende eenverdiener mag niet worden vergeten, zegt Grinwis (ChristenUnie). Daarom wil hij de overdraagbaarheid van de algemene heffingskorting, een belastingvoordeel, uitbreiden naar werkende eenverdieners.
Bedrijven
Van Eijk (VVD) hamert op het belang van een goed ondernemers- en vestigingsklimaat, want daarmee verdienen we het geld voor onze veiligheid, onderwijs en zorg. Ze pleit voor een fiscaal klimaat zonder onverwachte belastingverhogingen.
Vermeer (BBB) maakt zich hard voor een vereenvoudiging van de bedrijfsopvolgingsregeling. Daarbij moet in zijn ogen ook worden geregeld dat boerenbedrijven zonder overdrachtsbelasting kunnen worden overgedragen aan de echtgenoot of echtgenote.
Stoffer (SGP) breekt een lans voor het onverkort in stand houden van de giftenaftrek voor bedrijven. Hun betrokkenheid bij goede doelen en maatschappelijke initiatieven mag niet in gevaar komen.
Klimaat en energie
Het kabinet faalt in het halen van klimaatdoelen en steekt ondertussen geld en aandacht in alles wat ons zieker en onveiliger maakt, oordeelt Kostić (Partij voor de Dieren). Vervuilers zouden moeten betalen in plaats van de hele samenleving.
Koekkoek (Volt) vraagt om de halvering van de vrijstelling voor groen beleggen terug te draaien. Daarmee kunnen juist projecten worden gestimuleerd die een positieve bijdrage leveren aan klimaat, milieu en natuur.
Van Vroonhoven (NSC) noemt het afschaffen van de salderingsregeling logisch. Ze pleit wel voor kosteloze opzegging van energiecontracten voor zonnepaneeleigenaren en voor een verbod op het in rekening brengen van terugleverkosten.
Btw-verhoging
Het kabinet wil onder meer boeken en sport onder het hoge btw-tarief van 21 procent belasten in plaats van het lage tarief van 9 procent. Een onzalig plan, vindt Vijlbrief (D66). Hij vreest dat minder mensen gaan sporten en lezen en dat boekhandels en kranten medewerkers moeten ontslaan.
Van Dijk (CDA) roept op om de btw-verhoging terug te draaien en op zoek te gaan naar een alternatieve dekking. Daarbij moet volgens haar ingezet worden op vereenvoudiging van het belastingstelsel en op het terugdringen van de regeldruk voor ondernemers.
Huurtoeslag
Dijk (SP) hekelt het met een jaar uitstellen van de verhoging van de huurtoeslag voor sociale huurders. Hij voegt eraan toe dat er bovendien meer nodig is gezien de grootste huurstijging in 30 jaar. Hij wil voorkomen dat mensen in grote problemen komen.
Op 21 oktober, 4 november en 8 november vonden er wetgevingsoverleggen plaats over het Belastingplan 2025 en de wijziging van de Wet op de huurtoeslag. Het debat wordt op 13 november voortgezet met de beantwoording van minister Heinen (Financiën), minister Van Hijum (Sociale Zaken) en minister Keijzer (Volkshuisvesting).
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Direct