Onzekerheid rond wet over groei melkveehouderij

13 november 2014, wetsvoorstel - Alle fracties hebben hun bedenkingen over het wetsvoorstel van staatssecretaris Dijksma (Landbouw) dat de groei van melkveebedrijven moet reguleren na afschaffing van de Europese melkquota.

Dijksma is blij met de Nederlandse melkveesector. Die is innovatief en pakt in alle ontwikkelingen ook zelf de handschoen op. Toch gaat ze met haar wetsvoorstel over verantwoorde groei van de melkveehouderij eisen stellen aan de uitbreiding van melkveebedrijven. Dit moet ook, want als het mestoverschot verder groeit, zal de Europese Commissie geen uitzonderingen voor Nederland meer toestaan bij de uitstootnormen voor ammoniak en fosfaat. Dat zal veel schade opleveren, stelt Dikkers (PvdA). De staatssecretaris roept de Kamer dan ook op om haar verantwoordelijkheid te nemen.

Bijna niemand is echt blij met het wetsvoorstel

Smaling (SP) vindt het teleurstellend dat het wetsvoorstel "met stoom en kokend water" wordt behandeld. De afschaffing van de melkquota was al veel langer bekend, zegt Ouwehand (PvdD). Het komt door onenigheid binnen de coalitie, stelt Dik (ChristenUnie). D66'er Schouw wijst op eerder mislukt overleg tussen betrokkenen en de "powerplay" van de VVD, die dreigt tegen te stemmen. Lodders (VVD) vindt dat te weinig is ingezet op de kansen voor de melkveesector en "de BV Nederland": de sector wordt op slot gezet, vooral als er nog aanscherpingen komen. We kunnen alleen nog maar "second best" keuzes maken, aldus Graus (PVV): het kwaad is al geschied.

Het regelen van zaken via een AMvB ligt moeilijk

De staatssecretaris wil zaken rond mestoverschotten en grondgebondenheid nader invullen in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). Ouwehand heeft daar weinig vertrouwen in. Volgens Schouw wordt de kern van het wetsvoorstel verschoven naar een AMvB. Zo wordt het een "lege wet", oordeelt Dik. Dat maakt stemmen over het wetsvoorstel lastig, vindt Klaver (GroenLinks). Dikkers vertrouwt erop dat Dijksma, zoals beloofd, de Kamer inhoudelijk zal volgen. Dijkgraaf (SGP) vindt invulling via een AMvB een goede route. Overleg met de sector, vraagt Geurts (CDA). De staatssecretaris zegt dat toe. Ze zal daarbij ook door de Kamer aangedragen knelpunten meenemen.

Aandacht voor welzijn en weidegang van koeien

Het melkveehouderijsysteem is gebaseerd op het al heel vroeg bij de koe weghalen van het kalf, stelt Ouwehand. Boeren die dit niet willen, worden er volgens haar "keihard uit geramd". Er moet ruimte voor die opvatting zijn, vindt Dijksma, evenals ruimte om op een goede manier over dit soort issues te discussiƫren. Minder controverse, althans in de Kamer, is er over de opvatting dat koeien in de wei horen en niet standaard in een stal. Geurts en Klaver willen de effecten van verplichte weidegang van koeien in kaart laten brengen. Een goed idee, zegt Dijksma: misschien moet de ambitie zelfs omhoog, maar denk dan wel aan het prijskaartje.

De Kamer sprak eerder over de beperking van de groei van de melkveehouderij op 12 november. Zij stemt op 18 november over het wetsvoorstel en de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.