Ontwikkelingen coronavirus
15 december 2021, debat - De coronamaatregelen worden verlengd en de basisscholen gaan een week voor de kerstvakantie dicht. De Kamer debatteert daarover met minister De Jonge (Volksgezondheid) en minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs).
Het aantal besmettingen daalt. Maar er liggen nog steeds veel coronapatiënten in het ziekenhuis en er zijn zorgen over de snelle verspreiding van de omikronvariant. Daarom worden de bestaande maatregelen verlengd tot 14 januari. Ook gaan de basisscholen een week voor de kerstvakantie dicht.
De maatregelen zijn nodig om de introductie van de besmettelijkere omikronvariant te vertragen, zegt De Jonge. Het kabinet hoopt hiermee de verwachte besmettingsgolf vanaf januari te verlagen en de boostercampagne meer tijd te geven.
Sluiting basisscholen
De kinderen zijn weer de dupe van te slap en te laat ingrijpen door het kabinet, stelt Kuiken (SP). Waarom moeten de scholen dicht, terwijl de kroeg, het casino en de Efteling gewoon open blijven? Het OMT adviseerde al in november om de scholen te sluiten, zegt Westerveld (GroenLinks). Het besluit op het laatste moment om de kerstvakantie te verlengen is in haar ogen "paniekvoetbal".
Kinderen die eerder al een achterstand hadden opgelopen, raken door de nieuwe sluiting verder achterop, betoogt Kuzu (DENK). Hij wijst erop dat de achterstand van kinderen met laagopgeleide ouders soms twee keer zo groot is als die van kinderen met hoopgeleide ouders.
De sluiting van basisscholen is "een bittere pil", zegt minister Slob. Nieuwe informatie van vorige week over de verspreiding van omikron in het Verenigd Koninkrijk en Denemarken legde echter "een enorme klem" om het eerdere besluit om de laatste schoolweek door te laten gaan. Het kabinet streeft ernaar dat de scholen na de kerstvakantie weer open kunnen, zegt Slob.
Boostercampagne
De boostercampagne wordt fors versneld, stelt De Jonge. Vanaf volgende week kunnen naar verwachting 1 miljoen prikken per week worden gezet. Voor kerst kunnen alle mensen van 45 jaar en ouder een afspraak maken. Het streven is om in de tweede helft van januari iedereen van 18 jaar en ouder van een derde prik voorzien te hebben.
Zo'n 10% van de gevaccineerden twijfelt over het nemen van een booster, zegt Den Haan (Fractie Den Haan). Hoe worden zij overtuigd? Alle communicatiemiddelen worden benut om zo dicht mogelijk bij een opkomst van 100% te komen, zegt de minister.
Zijn er genoeg mensen die de prikken kunnen zetten, vraagt De Vries (VVD). Er wordt maximaal opgeschaald en iedereen die daadwerkelijk kan helpen, wordt ingezet, zegt De Jonge.
Paternotte (D66) pleit voor inlooplocaties, waar je zonder afspraak heen kunt, zoals in België. De Jonge is daar niet voor, want juist het werken met afspraken maakt het makkelijker om de locaties efficiënt in te zetten. Er komt wel een mogelijkheid om per sms een tijdstip toegewezen te krijgen.
Ongevaccineerden
Van der Plas (BBB) is kritisch over de volgens haar "agressieve toon" van De Jonge tijdens de persconferentie in de richting van ongevaccineerden. Gebruik geen dreigende of polariserende taal, maar toon begrip en compassie, vindt ook Gündoğan (Volt). Zij wil dat desinformatie op creatieve wijze wordt bestreden.
Sommige mensen willen niet gevaccineerd worden met een mRNA-vaccin maar wel met een traditioneel eiwitvaccin, stelt Pouw (JA21) vast. Deze vaccins moeten worden goedgekeurd en dat duurt nog maanden, verwacht De Jonge. Hij adviseert daarom om de huidige beschikbare vaccins te gebruiken.
Langere termijn
Corona blijft voorlopig wel bij ons, zegt Van den Berg (CDA): we moeten ermee leren leven. Hoe gaan we dat doen? Stoffer (SGP) vraagt om een aanpak voor hoe we op de langere termijn omgaan met het virus.
Eind januari komt het kabinet met een aanpak voor de tweede helft van de winter en de volgende winter, zegt De Jonge. In maart worden de lessen getrokken voor een volgende pandemie. Hierbij wordt ook een "maatschappelijke klankbordgroep" betrokken.
Capaciteit ic
De coronapandemie toont aan dat de ziekenhuiscapaciteit niet op orde is, stelt Agema (PVV) vast. De regering zou volgens haar daarom excuses moeten maken aan alle mensen van wie de operatie of behandeling is uitgesteld.
Waarom heeft het ministerie van VWS niets gedaan met het plan om honderd extra ic-plekken te creëren? Van Haga (Groep Van Haga) vraagt naar berichten hierover in media. Het is niet zo dat er een aanbod is afgewezen, zegt De Jonge. Er zijn plannen uitgewerkt die later niet haalbaar bleken. Er is op allerlei manieren opgeschaald en daar is ook veel van geleerd.
Jongeren
Jongeren lijden zeer onder de coronatijd, zegt Bikker (ChristenUnie). Zij oppert om in het licht van de verlengde lockdownmaatregelen met een nieuw pakket voor sociaal en mentaal welzijn te komen. Slob erkent dat de eerdere lockdowns veel mentale schade hebben aangericht.
Inhaalzorg
Is er wel voldoende geld om alle zorg in te halen die door de coronapandemie is uitgesteld? Hijink (SP) wil dat er extra geld naar de ziekenhuizen gaat, zodat er voldoende middelen zijn om de achterstanden snel weg te werken.
De rek is eruit in de zorg, erkent De Jonge. Hij zegt dat er al heel veel extra geld naar de ziekenhuizen gaat, ook naar salarissen voor medewerkers.
Grondrechten
Het coronabeleid van de regering is in strijd met de Grondwet, stelt Simons (BIJ1). Zij vindt dat het virus te veel ruimte heeft gekregen. Van Houwelingen (FVD) hekelt juist de beperkende maatregelen, waardoor je zonder de QR-code bijna nergens meer binnenkomt. De regering schuift grondrechten erg gemakkelijk aan de kant om een Europees digitaal coronabewijs erdoorheen te drukken, vindt Van Esch (PvdD).
We hebben de coronatoegangsbewijzen om op een veiligere manier in groepen bij elkaar te komen, zegt De Jonge. Hoe die bewijzen er in de toekomst uit gaan zien, hangt samen met de ontwikkelingen rond de omikronvariant. Daarover stuurt hij de Kamer half januari een brief.
De Kamer stemt op 16 december over de ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist of Debat Direct