Omvang veestapel ter discussie
21 september 2017, debat - Het Louis Bolk Instituut (LBI) denkt dat de (melk)veestapel moet krimpen om klimaat- en andere milieudoelen te halen. Sommige maar niet alle woordvoerders delen deze conclusie.
Broeikasgassen, ammoniak en fosfaat. Europese afspraken en het mondiale klimaatakkoord bepalen dat Nederland de uitstoot van deze stoffen moet beperken. En daarom ontkomen we niet aan het verkleinen van de melkveestapel van 1,6 naar 1,2 miljoen koeien, stelt het LBI in een rapport.
Het kabinet streeft naar kosteneffectieve oplossingen, zegt minister Kamp (Economische Zaken). De agrarische sector levert een belangrijke bijdrage aan de economie en voldoet volgens hem aan de gestelde doelen om uitstoot te beperken. Hij laat het aan een nieuw kabinet om te besluiten over de omvang van de veestapel.
Steun voor krimp
Ouwehand (PvdD) onderschrijft de aanbevelingen van het LBI: vermindering van de vlees- en zuivelconsumptie is de simpelste manier om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen. Nederland moet niet langer de slager en melkboer van de wereld willen zijn, zo sluit Grashoff (GroenLinks) zich daarbij aan.
Het LBI wijst terecht op de externe maatschappelijke kosten, zegt Futselaar (SP). Nu niet ingrijpen betekent volgens hem dat toekomstige generaties daarvoor moeten betalen.
Landbouw werkt aan verduurzaming
De melkveehouderij neemt haar verantwoordelijkheid om duurzamer te produceren, betoogt Dik (ChristenUnie), onder andere door maatregelen te nemen tegen de uitstoot van methaan, CO2 en lachgas.
De agrarische sector is de enige die de afspraken uit het energieakkoord al heeft gehaald, zegt Geurts (CDA). Het LBI-rapport, opgesteld in opdracht van Milieudefensie, gaat volgens hem uit van onjuiste uitgangspunten.
De Nederlandse melkveehouderij is niet het probleem, zegt Lodders (VVD), want juist deze sector een grote innovatieve kracht om oplossingen voor het klimaatprobleem te vinden.
Verdienmodel en kringloop
De voedselproductie moet meer gebaseerd worden op een gesloten kringloop, betoogt De Groot (D66). Hij wil dat we dieren slimmer gaan voeren: geen granen maar gras en reststromen. Dit moet leiden tot een systeemtransitie en een nieuw verdienmodel voor de landbouw.
De Kamer stemt 26 september over de moties.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
-
Kijk het debat terug via Debat Gemist