Nieuwe Europese richtlijn kennismigranten

12 februari 2025, wetsvoorstel – Met een wetsvoorstel wordt de nieuwe Europese richtlijn over kennismigranten in Nederland ingevoerd. De Kamer debatteert erover met minister Faber (Asiel en Migratie).

De nieuwe Europese richtlijn moet het voor hooggekwalificeerde werknemers uit niet-EU-landen aantrekkelijker maken om een zogenaamde Europese blauwe kaart aan te vragen. Zo'n verblijfsvergunning geeft derdelanders het recht om in een EU-lidstaat te verblijven en te werken. Voor gezinsleden van houders van een blauwe kaart wordt het gemakkelijker om zich bij hen te voegen.

Asiel- en kennismigratie

Het is goed dat we makkelijker mensen naar Nederland kunnen halen die we nodig hebben, zegt Podt (D66). Wat haar betreft zou de regeling niet alleen moeten gelden voor hoogopgeleiden maar ook voor andere beroepen waar een tekort is, zoals verpleegkundigen.

"Grip op migratie" is de kreet van de coalitiepartijen en de regering, stelt Van Nispen (SP) vast: ze willen het aantal migranten verminderen. In dat licht is een richtlijn die ruim baan geeft aan kennismigranten vreemd. Zijn hoopopgeleiden meer waard dan mensen die vluchten voor vervolging en geweld?

Het toelaten van extra kennismigranten is economisch gezien begrijpelijk, zegt Ceder (ChristenUnie), maar het staat haaks op het streven om migratie te beperken. Dat de regels voor asielmigranten veel strenger zijn dan voor kennismigranten, bijvoorbeeld bij gezinshereniging, valt ook niet uit te leggen.

Sluiproutes

De minister wil de deur sluiten voor mensen die vluchten voor vervolging en geweld, zegt Patijn (GroenLinks-PvdA), maar de deur voor kennismigranten gaat nog verder open. Ze waarschuwt voor een handel in derdelanders door bedrijven die daaraan grof geld verdienen.

De nieuwe richtlijn zorgt voor een forse verruiming van de Europese blauwe kaart, stelt Aartsen (VVD) vast. Hij vreest dat er achterdeurtjes kunnen worden opengezet en sluiproutes gecreëerd voor ongecontroleerde migratie. Daarom pleit hij voor een toptalentregeling zien, een hoge inkomensgrens en een arbeidsmarkttoets.

Ook Van der Plas (BBB) veronderstelt dat een versoepeling van de Europese richtlijn kan leiden tot extra toestroom. Ze denkt dat asielmigranten die zijn toegelaten in andere EU-landen, de Europese blauwe kaart kunnen gebruiken om naar Nederland te komen. Vondeling (PVV) wil eveneens voorkomen dat asielmigranten vanuit bijvoorbeeld Spanje op die manier hierheen komen. Wat haar betreft worden de regels voor kennismigratie zo streng mogelijk.

Als je kennismigranten wilt, zegt Omtzigt (NSC), moet je goed nadenken over welke precies. Bij een selectief en gericht beleid past wat hem betreft een hoge inkomenseis. Ook zouden sectoren aangewezen moeten worden waar kennismigranten nodig zijn.

Het debat over het wetsvoorstel gaat op een later moment verder met de reactie van de minister op de eerste termijn van de woordvoerders.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Direct