Nederland houdt korting op afdracht EU
19 maart 2015, wetsvoorstel - Nederland houdt door het nieuwe eigenmiddelenbesluit (EMB) een jaarlijkse korting van ruim 1 miljard op de afdracht aan de Europese Unie, maar blijft wel nettobetaler.
De begroting van de Europese Unie wordt gefinancierd uit de bedragen die de lidstaten jaarlijks afdragen. De precieze berekening van die bedragen is vastgelegd in het EMB. Harbers (VVD) steunt het wetsvoorstel waarmee het nieuwe EMB wordt vastgesteld en is blij dat de korting van 1 miljard behouden blijft. Wel pleit hij voor een transparanter en voorspelbaarder systeem. Van Dijck (PVV) is juist heel kritisch omdat Nederland nettobetaler blijft. "Nederland is de flappentap van Europa", aldus het PVV-Kamerlid. Minister Dijsselbloem (Financiƫn) wijst erop dat alle landen naar draagkracht betalen, op basis van hun welvaartsniveau. "Dat vind ik verdedigbaar."
CDA wil meer openheid over naheffing
Omtzigt (CDA) blikt evenals Van Dijck terug op de naheffing van meer dan 600 miljoen die Nederland vorig jaar van de Europese Commissie kreeg. Om te weten hoe die precies tot stand gekomen is, zou de Kamer volgens hem inzicht moeten krijgen in de correspondentie daarover tussen Nederlandse diplomaten en de Europese Commissie. Dat zou onze onderhandelingspositie in Brussel niet ten goede komen, vreest Dijsselbloem. Om te voorkomen dat dit een bron van wantrouwen tussen Kamer en kabinet wordt, gaat hij dit onderwerp nog eens in de ministerraad aankaarten.
De Kamer stemt 24 maart over het wetvoorstel en de ingediende motie.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.