Nauwe banden tussen fossiele industrie en universiteiten?
7 september 2017, debat - Samenwerking van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) met de fossiele industrie zou de onafhankelijkheid aantasten. Speelt dit ook bij andere universiteiten? De Kamer debatteert met minister Bussemaker (Onderwijs).
Changerism, een "denk- en doetank in duurzaamheid", publiceerde in mei 2017 een rapport over de banden tussen de fossiele industrie en de Rotterdam School of Management (RSM). Dit onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) zou (te) nauwe banden hebben met bedrijven als Shell, wat de onafhankelijkheid van onderzoek en onderwijs aantast.
Een commissie gaat onderzoek doen naar de samenwerking van de RSM met fossiele-energiebedrijven, zo heeft de EUR besloten. Ook introduceert de universiteit een register voor de samenwerking met derden. Het is verstandig dat men deze kwestie bloedserieus neemt en tot de bodem uitzoekt, zegt Paternotte (D66).
Sturing van onderwijs en onderzoek door het bedrijfsleven is uit den boze, zo reageert Bussemaker op het rapport van Changerism. Zij vertrouwt erop dat de EUR lessen trekt uit het aangekondigde onderzoek en deze deelt met andere universiteiten.
Andere universiteiten
Hebben ook andere universiteiten (te) nauwe banden met de fossiele industrie? Beckerman (SP) en Van Raan (PvdD) denken van wel, geven voorbeelden en pleiten voor een onderzoek bij alle universiteiten. Özdil (GroenLinks) wil in ieder geval een inventarisatie: samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven is goed, maar mag nooit leiden tot afhankelijkheid. Maar niet alle woordvoerders steunen een landelijk onderzoek.
- Van der Molen (CDA): een breed onderzoek na een fout op één plek is incidentenpolitiek
- Beertema (PVV): verspil geen dure onderwijseuro's op basis van vage verdenkingen
- Van der Linde (VVD): een onderzoek zou voortijdig zijn
Het van bovenaf opleggen van een onderzoek bij universiteiten naar banden met de fossiele industrie zou getuigen van wantrouwen, zegt de minister.
De Kamer stemt op 12 september over de ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk het debat terug via Debat Gemist