Modernisering en andere financiering Huurcommissie

24 januari 2018, wetsvoorstel - Meer taken en een solide, structurele bekostiging door een hogere bijdrage van verhuurders. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) verdedigt het wetsvoorstel dat de Huurcommissie moet moderniseren.

Ollongren breidt de taken van de Huurcommissie uit. Geschillen die voortvloeien uit klachten over door verhuurders geleverde producten en verrichte diensten, kunnen voortaan worden voorgelegd. Verder gaat de Huurcommissie ook bemiddelen in geschillen.

Vaste bijdrage

Verhuurders gaan een vaste bijdrage van enkele euro's per woning betalen aan de Huurcommissie. Hierdoor kan de bijdrage van de rijksoverheid omlaag.

Het is goed dat de belastingbetaler minder en de sector zelf meer gaat betalen voor de Huurcommissie, vindt Koerhuis (VVD). Maar Beckerman (SP) heeft daar twijfels over, want "wie betaalt, bepaalt".

Zal de vaste bijdrage die verhuurders moeten betalen aan de Huurcommissie niet gewoon worden doorberekend aan de huurders? Kops (PVV) en Voortman (GroenLinks) maken zich daar zorgen over.

Leges

Verhuurders die drie keer of vaker in het ongelijk zijn gesteld, moeten hogere, uiteindelijk kostendekkende leges gaan betalen. Kops hoopt dat dit hardleerse verhuurders aanzet om zich aan de regels te houden.

Verhuurders die vaak in het ongelijk worden gesteld, betogen Van Eijs (D66), Koerhuis en Ronnes (CDA), zouden sneller en vaker kostendekkende leges moeten gaan betalen. Het geld dat zo extra binnenkomt, kan volgens hen worden gebruikt om de vaste bijdrage van bonafide verhuurders te verlagen. Van Eijs en Koerhuis willen ook dat daarbij vijf in plaats van één jaar wordt teruggekeken.

Liberalisatiegrens

Het werkterrein van de Huurcommissie bestaat vooral uit het gereguleerde deel van de huursector. Bij woningen boven de liberalisatiegrens van €710,68 per maand kan alleen binnen zes maanden na het tekenen van het huurcontract de aanvangshuur worden getoetst.

Beckerman, Voortman en Nijboer (PvdA) willen dat alle huurders, dus ook in de vrije sector, een beroep op de Huurcommissie kunnen doen. Maar Koerhuis wil juist dat de aanvangshuren in de vrije sector niet meer getoetst worden, vooral omdat dit ertoe kan leiden dat middenhuurwoningen naar de sociale huursector verdwijnen.

Ronnes suggereert dat ook huurders van woningen boven de liberalisatiegrens die eigendom zijn van een corporatie, bij de Huurcommissie terechtkunnen met een verzoek tot huurverlaging. Maar dan niet met terugwerkende kracht.

Drempelbedrag

De minister wil een drempelbedrag invoeren. De Huurcommissie neemt conflicten over een huurbedrag van minder dan 3 euro per maand niet meer in behandeling.

Voor mensen met een laag inkomen kan ook 36 euro per jaar een aanzienlijk bedrag zijn, zegt Beckerman. Bovendien kan één euro het verschil maken tussen wel of geen sociale huur, en wel of geen huurtoeslag.

Herstel gebreken

Schimmel, tocht en slechte isolatie. De Huurcommissie kan bij achterstallig onderhoud wel de huur verlagen, maar de verhuurder niet dwingen om gebreken aan de woning te herstellen. Een onbevredigende situatie, vinden Kops en Nijboer. Door de Huurcommissie hierbij meer bevoegdheden te geven kan een gang naar de rechter voorkomen worden, zegt Beckerman.

De Kamer stemt op 30 januari over het wetsvoorstel en de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk het debat terug via Debat Gemist