Minimumloon jongeren omhoog

15 december 2016, wetsvoorstel - In twee stappen gaat de leeftijd waarop men recht heeft op het wettelijk minimumloon omlaag van 23 naar 21. Minister Asscher (Sociale Zaken) krijgt brede steun voor zijn wetsvoorstel.

Jongerenorganisaties hebben de afgelopen jaren actie gevoerd voor gelijke beloning van jongeren. Zij vonden gehoor bij de politiek, wat heeft geleid tot Asschers voorstel om jongeren vanaf 21 jaar recht te geven om het wettelijk minimumloon. Ook het minimumjeugdloon voor 18- tot 20-jarigen jaar gaat omhoog. Politieke en maatschappelijke betrokkenheid betaalt zich uit, aldus Schouten (ChristenUnie) en Van Weyenberg (D66).

Werkloosheid

Leidt een hoger minimumloon voor jongeren tot een hogere jeugdwerkloosheid? De vrees daarvoor was lange tijd reden om de leeftijd waarop men recht krijgt op het wettelijk minimumloon, niet te verlagen.

Iedereen gunt jongeren een hoger loon, betoogt Van 't Wout (VVD), maar dan moeten ze wel een baan kunnen vinden. Het is dan ook verstandig dat de minister de leeftijd voor het minimumloon in twee stappen verlaagt, vindt Heerma (CDA).

De effecten van een hoger minimumloon voor jongeren op de werkloosheid zullen meevallen, zo verwacht Vermeij (PvdA) op basis van een internationale vergelijking. Bovendien krijgen werkgevers een compensatie voor de hogere minimumlonen, zegt Asscher.

Verder omlaag naar 18?

Vanaf 18 jaar ben je volgens de wet volwassen. Je mag autorijden, alcohol drinken en naar het casino. Maar waarom heb je dan maar recht op een half loon? Ulenbelt (SP) en Voortman (GroenLinks) willen dat iedereen vanaf 18 jaar recht krijgt op het wettelijk minimumloon. Geef 18-jarigen in ieder geval 70% van het minimumloon, zegt Öztürk (GrKÖ).

Is het verstandig om de leeftijd voor het wettelijk minimumloon in één keer te verlagen naar 18 jaar? De Graaf (PVV) heeft daar bedenkingen bij: de economie kan erdoor uit balans raken. Ook Van Weyenberg vindt het daarom verstandig om de leeftijd in kleinere stappen te verlagen.

Stukloon en meerwerk

Overuren die maar deels uitbetaald worden of schoonmakers die feitelijk per hotelkamer betaald worden. Werkgevers gebruiken soms constructies om het wettelijk minimumloon te ontwijken. Daarom scherpt Asscher de regels voor meerwerk en stukloon aan.

Stukloon zou helemaal verboden moeten worden, vindt Ulenbelt, omdat het misbruikt kan blijven worden om het wettelijk minimumloon te ontduiken.

De strengere regels voor stukloon zijn lastig toe te passen als werknemers een grote vrijheid hebben om zelf werkzaamheden uit te voeren en de werkgever weinig toezicht uitoefent. Van 't Wout en Heerma noemen als voorbeeld het bezorgen van kranten en folders. Zij willen daarom dat specifieke werkzaamheden uitgezonderd kunnen worden van de regelgeving.

De Kamer stemt 20 december over het wetsvoorstel en de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.