Meerderheid voor Wet natuurbescherming
25 juni 2015, wetsvoorstel - Een deel van de oppositie is kritisch, met name over de regels voor de jacht, maar een Kamermeerderheid steunt de Wet natuurbescherming van staatssecretaris Dijksma (Natuur).
De Natuurbeschermingswet, de Flora- en faunawet en de Boswet worden vervangen door één integrale en vereenvoudigde regeling: de Wet natuurbescherming. Voor Dik (ChristenUnie) past het wetsvoorstel in het verantwoord omgaan met Gods schepping. In dat licht is zij blij dat de intrinsieke waarde van de natuur in de wet wordt opgenomen. Geurts (CDA) en Dijkgraaf (SGP) zien dat echter anders en willen dit punt juist schrappen. Dat de intrinsieke waarde van de natuur in de wet staat is mooi, zegt Ouwehand (PvdD), maar zij is ontevreden over de wetsinhoud: economie lijkt belangrijker dan natuur.
Kritiek deel oppositie op coalitiecompromis over de jacht
Geurts en Van Klaveren (GrBvK) hekelen Dijksma's voorstellen om de jacht meer te reguleren, omdat die jagers zouden opzadelen met onnodige bureaucratie. Een voorstel van Heerema (VVD) en Leenders (PvdA) verlicht die enigszins door het verplichte afschotplan op basis van tellingen te schrappen. In plaats daarvan geven de coalitiewoordvoerders natuurorganisaties een plek in de faunabeheereenheden. Maar dit is in de ogen van Thieme (PvdD) "een wassen neus". Haar pleidooi om helemaal te stoppen met de plezierjacht krijgt steun van Smaling (SP), Grashoff (GroenLinks) en Graus (PVV). Jacht moet altijd goed onderbouwd zijn, zeggen Dik en Van Veldhoven (D66), die de nadruk leggen op transparantie en ecologische balans.
Provincies verantwoordelijk voor uitvoering
De uitvoering van het natuurbeleid is de afgelopen jaren gedecentraliseerd naar de provincies. Een goede zaak, aldus Geurts, omdat het daardoor dichter bij de bewoners staat. Ook Graus steunt de decentralisatie, maar hij wil wel voorkomen dat een lappendeken aan regels ontstaat. Smaling, Grashoff, Van Veldhoven en Dik vrezen dat door deze decentralisatie de regering niet meer aanspreekbaar is op het nakomen voor Europese en internationale afspraken. Volgens hen kan een goede monitoring dit ondervangen. In de praktijk gebeurt dit al, reageert Dijksma. Het Rijk moet verantwoordelijk blijven voor de Natura 2000-gebieden, stelt onafhankelijk Kamerlid Klein, om bestuurlijke drukte te voorkomen.
Pleidooi voor betere bescherming landschappen
Het beschermen van landschappen is belangrijk voor de natuur. Daarover zijn alle woordvoerders het wel eens, maar Van Veldhoven stelt dat landschappen ook een waarde op zichzelf kunnen hebben vanwege hun schoonheid, cultuurhistorie en beleving. Zij wil daarom de provincies de bevoegdheid geven om "bijzondere provinciale landschappen" aan te wijzen. Hiervoor krijgt zij bijval van Smaling, Dik, Grashoff en Klein. Ook Geurts vindt het een goed idee, maar hij wil niet dat bestaande economische activiteiten erdoor worden belemmerd.
De Kamer sprak eerder over de Wet natuurbeheer op 15 juni. De stemmingen over het wetsvoorstel en de moties vinden plaats op 1 juli.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.