Meerderheid voor afschaffing wet-Hillen

22 november 2017, wetsvoorstel - De afschaffing van de wet-Hillen gaat door. Ook al is het verzet van onder andere 50PLUS en PVV groot, de coalitiepartijen steunen het voorstel van het kabinet.

De wet-Hillen zorgt ervoor dat huiseigenaren een belastingvoordeel krijgen als ze hun hypotheek helemaal of voor een groot deel hebben afgelost. Het kabinet wil deze regeling in de komende 30 jaar in stappen afbouwen, ingaand per 2019.

Van Rooijen (50PLUS) en Mulders (PVV) noemen het plan een "aflosboete" en "een boete op goed gedrag". Zij wilden in de eerste termijn van de Kamer met urenlange spreektijden de behandeling van het wetsvoorstel vertragen, zodat het niet meer op tijd in stemming zou kunnen komen. Ze spraken lang, maar niet lang genoeg om dat te voorkomen.

Verzet

50PLUS en PVV staan niet alleen in hun verzet. Ook andere fracties zijn negatief, vooral over de snelheid waarmee de wet door de Kamer moet worden behandeld. Nijboer (PvdA) vindt het kwalijk dat het kabinet deze wet veel te snel door het parlement jaagt.

Staatssecretaris Snel (Financiƫn) geeft toe dat het snel gegaan is, maar er is volgens hem geen sprake van een onzorgvuldig proces. Meer tijd is er volgens het kabinet niet, omdat de Belastingdienst op tijd moet beginnen met de voorbereiding om de afschaffing vanaf 2019 in te kunnen voeren.

Leijten (SP) wil vooral eerst weten wie er door de afschaffing van de Hillenregeling getroffen worden. Op zich lijkt het haar een "wijze maatregel", maar ze is niet tevreden over de informatie die de staatssecretaris heeft verstrekt in aanloop naar het debat. Daarom vindt zij dat ze de situatie nu niet goed kan beoordelen en wil ze het wetsvoorstel niet steunen.

Ook Snels (GroenLinks) wil op zich best anders naar de fiscale regelingen rond het eigen huis kijken, maar vindt dat afschaffing van de wet-Hillen gepaard zou moeten gaan met andere maatregelen. Hij vreest dat dit raakt aan de betrouwbaarheid van de overheid.

Dijkgraaf (SGP) en Azarkan (DENK) hebben er weinig vertrouwen in dat er niet getornd zal worden aan de beloofde afbouwperiode van 30 jaar. De staatssecretaris garandeert dat dit kabinet daar niets aan zal veranderen, maar hij kan geen beloften doen over de periode daarna.

Coalitie steunt het plan

Staatssecretaris Snel is zeker van de steun van coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Zij verdedigen de afschaffing.

Doordat er sinds 2013 een aflossingseis geldt, is het bevorderen van aflossen niet meer noodzakelijk. De kosten van de Hillenregeling lopen bovendien snel op omdat steeds meer mensen hun hypotheek (deels) aflossen.

De staatssecretaris legt uit dat de effecten van de uitfasering niet los te zien zijn van de andere maatregelen van dit kabinet, bijvoorbeeld in de inkomstenbelasting. Hij vindt dat dit voorstel past in dat evenwichtige pakket. De meeste huiseigenaren zullen weinig merken van het afschaffen van het belastingvoordeel, zegt Snel.

Op de vraag of mensen nu beter niet meer kunnen aflossen, antwoordt de staatssecretaris dat aflossen van de hypotheek vrijwel altijd beter is. Aflossen is immers bijna altijd voordeliger dan het in stand houden van een hypotheekschuld, want "geld lenen kost geld".

De Kamer sprak eerder over het afschaffen van de wet-Hillen op 30 oktober, 6 november en 21 november. Over de moties en het wetsvoorstel wordt op 23 november gestemd.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk het het debat terug via Debat Gemist