Meer geld voor duurzame energie door hogere energieheffing

17 november 2016, wetsvoorstel - De opslag duurzame energie (ODE) gaat in 2017 omhoog. Minister Kamp (Economische Zaken) krijgt brede steun voor zijn wetsvoorstel dat dit regelt. Alleen de PVV is tegen.

De ODE is een belasting op het verbruik van aardgas en elektriciteit. Met de opbrengsten wordt de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) gefinancierd. Deze subsidie is een belangrijk instrument voor het bereiken van de doelstellingen voor hernieuwbare energie: 14% in 2020 en 16% in 2023.

Noodzakelijk of onnodig?

De meeste woordvoeders beschouwen de ODE als een noodzakelijk middel om de CO2-uitstoot te verlagen. Het opbouwen van infrastructuur voor de overgang van fossiele naar duurzame energie kost nu eenmaal geld, benadrukt Kamp. Bosman (VVD) deelt die analyse, maar het doel moet wel zijn dat de energiemarkt uiteindelijk, over zo'n tien jaar, weer zonder subsidies functioneert.

Onnodig, ondoordacht en peperduur. Dat zijn de kwalificaties van Klever (PVV) voor de ODE. De rekening komt terecht bij mensen die nu hun energiekosten al niet kunnen betalen. En als er al sprake is van een broeikaseffect, dan heeft vermindering van de CO2-uitstoot in Nederland, slecht 0,5% van het totaal, geen enkel effect.

Klein- en grootverbruikers

Van Tongeren (GroenLinks) wil de ODE voor grote bedrijven verhogen en voor kleinverbruikers verlagen. Ook Smaling (SP) ziet wel iets in het verschuiven van kosten naar grootverbruikers.

Als we de ODE voor grootverbruikers verhogen, zegt Jan Vos (PvdA), dreigen energie-intensieve bedrijven als aluminiumsmelters en staalproducenten failliet te gaan of te verhuizen naar een ander land. Duizenden werknemers verliezen dan hun baan. Ook Kamp waarschuwt hiervoor.

Samenvoeging ODE en energiebelasting

De minister wil onderzoeken of het verstandig is om de ODE na 2017 samen te voegen met de energiebelasting. De uitvoeringslasten worden dan wellicht lager. We moeten streven naar "eenvoudige energiebeprijzing", zegt Mulder (CDA).

De overheid moet transparant zijn over de kosten van de energietransitie, betoogt Klever, die daarom tegen samenvoeging van ODE en energiebelasting is. Ook Smaling betwijfelt of het een goed idee is.

Alternatieven

Zijn er andere of betere manieren om de energieproductie te verduurzamen en de CO2-uitstoot te verlagen?

  • Bosman: stimuleer eigenaren om hun huis te verduurzamen met een tendersysteem

  • Smaling: een CO2-heffing is een goede prikkel om energie te besparen

  • Mulder: laat bewoners meer participeren, zodat het draagvlak voor windenergie groter wordt

De Kamer stemt op 22 november over het wetsvoorstel.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.