Mbo krijgt toelatingsrecht en bindend studieadvies
7 september 2016, wetsvoorstel - Van minister Bussemaker (Onderwijs) mogen mbo's geen studenten meer weigeren. Daaraan koppelt zij wel een bindend studieadvies. Die combinatie valt niet bij alle fracties goed.
Leerlingen moeten de mbo-studie van hun keuze kunnen volgen als zij de juiste vooropleiding hebben. Bussemaker wil met haar wet een recht op toelating regelen. Dat is hard nodig volgens Van Meenen (D66) en Mohandis (PvdA), want studenten worden soms op onterechte gronden geweigerd. Ook Grashoff (GroenLinks) vindt dat iedereen kansen moet krijgen, "zelfs de kans om een verkeerde keuze te maken". Maar die kansen moeten wel in evenwicht zijn met de plichten van een student, vindt Duisenberg (VVD). Wat hem betreft telt het recht op toelating alleen als studenten zich netjes op tijd inschrijven en meedoen aan studiekeuzeactiviteiten.
CDA en PVV zien niets in toelatingsrecht
Rog (CDA) en Beertema (PVV) zien het toelatingsrecht juist niet zitten. Volgens Beertema maken docenten bij de intake een integere afweging. Als ze een leerling weigeren, doen ze dat dus niet zomaar maar om iemand te behoeden voor een verkeerde keuze. Rog vindt het vreemd dat het toelatingsrecht alleen voor mbo's geregeld wordt. Ook vreest hij dat deze wet leidt tot meer vroegtijdig schoolverlaten. Dat denkt de minister juist niet, want de meeste schoolverlaters zitten in de overgang tussen vmbo en mbo. Deze wet kan juist helpen die leerlingen op te vangen.
Bindend studieadvies ligt gevoelig
Mbo's krijgen met deze wet ook de mogelijkheid om een bindend studieadvies te geven. Grashoff: "Dit creƫert een achterdeur om studenten van de opleiding te verwijderen, terwijl je ze eerst via de voordeur hebt binnengelaten". Ook Van Meenen heeft bezwaar tegen het bindend studieadvies. Beiden proberen het met amendementen uit de wet te krijgen. Siderius (SP) overweegt tegen het wetsartikel over het studieadvies te stemmen. Maar volgens Bisschop (SGP) is een bindend studieadvies juist een belangrijk instrument in de balans, mits zorgvuldig gehanteerd. "Als leerlingen zichzelf voorbijlopen, overschatten of achterover hangen, moet de school maatregelen kunnen nemen."
De Kamer sprak eerder over dit onderwerp op 23 juni 2016. Stemming over het wetsvoorstel en de moties vindt plaats op 13 september.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.