Kritisch NVAO-oordeel geesteswetenschappen geduid

3 september 2014, debat - De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) heeft vastgesteld dat de kwaliteit van 26 opleidingen in de geesteswetenschappen onvoldoende is. De woordvoerders trekken daaruit in het debat met minister Bussemaker (Onderwijs) verschillende conclusies.

In het verleden betekende een negatieve beoordeling door de NVAO dat een opleiding verdween, wat ertoe leidde dat zo'n oordeel zelden werd gegeven. Een opleiding die nu een onvoldoende krijgt, heeft twee jaar de kans om de kwaliteit weer op niveau te brengen. Dat nu 26 opleidingen in de geesteswetenschappen een onvoldoende hebben gekregen, toont volgens de meeste woordvoerders aan dat het nieuwe stelsel werkt. Daar is de minister het mee eens. De universiteiten zijn volgens haar inmiddels gestart met verbetertrajecten.

D66, SP en SGP: rendementsafspraken verlagen kwaliteit
Universiteiten en rijksoverheid hebben prestatieafspraken gemaakt. Van Meenen (D66), Van Dijk (SP) en Bisschop (SGP) denken dat er daardoor een perverse financiƫle prikkel in het systeem zit. Onderwijsinstellingen hebben er volgens hen belang bij om zo veel mogelijk studenten zo snel mogelijk te laten afstuderen. Dat kan door het onderwijsniveau te verlagen. Maar Bussemaker gelooft daar niet in. Het NVAO-rapport noemt volgens haar diverse oorzaken voor de onvoldoende kwaliteit van opleidingen, maar niet de prestatieafspraken. Dat is Mohandis (PvdA) met haar eens. En als er toch verkeerde prikkels in het systeem zitten, zal dat volgens hem blijken uit de evaluatie.

Ambitieniveau heeft effect op kwaliteit
"De lat hoog leggen werkt." Volgens VVD'er Duisenberg zal de kwaliteit van opleidingen stijgen als universiteiten en studenten meer worden aangesproken op hun ambitieniveau. Het is zorgelijk dat sommige scripties kennelijk het niveau van de middelbare school niet ontstijgen, vindt Rog (CDA). Maar Bisschop wijst erop dat de NVAO ook constateert dat het ambitieniveau soms te hoog is, waardoor een deel van de studenten afvalt. Kijk naar de succesfactoren van goede opleidingen, suggereert Beertema (PVV), en pas die breder toe.

De Kamer stemt op 9 september over de ingediende moties.

ZIE OOK:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.