Klimaatrapport aanleiding voor debat

3 december 2014, debat - Wat betekent een recent rapport van de klimaatorganisatie van de Verenigde Naties voor het Nederlandse beleid? De Kamer draagt ideeën aan om de gevolgen van klimaatverandering te beperken.

Het nieuwste rapport van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), dat op 30 oktober werd gepubliceerd, is volgens Van Ojik (GroenLinks) "alarmerend". De voorgenomen maatregelen blijken onvoldoende om de opwarming van de aarde tot twee graden te beperken. Hoe trager wij maatregelen treffen, hoe groter de schade, zegt Slob (ChristenUnie), die meer ambitie bepleit. Onze samenleving moet schoner en zuiniger, vindt Van der Staaij (SGP). En gelukkig kunnen wij veel, voegt Pechtold (D66) toe. Premier Rutte wijst op het "ambitieuze klimaatbeleid" van het kabinet. Hij benadrukt het belang van een mondiale aanpak, waarbij met het oog op de noodzakelijke innovatie bedrijven intensief worden betrokken.

Verschil van mening over het energiebeleid

Een overgang naar andere energiebronnen is noodzakelijk, zegt Zijlstra (VVD), ook uit economische en strategische overwegingen. Nederland moet van hem minder afhankelijk worden van landen als Rusland. Van Haersma Buma (CDA) vraagt daarbij aandacht voor kernenergie, die als gevolg van innovaties "steeds duurzamer" wordt. Van der Staaij bepleit een open oog voor nieuwe technieken en sluit geen enkele optie uit. Als "vooruitgangsoptimist van geboorte" ziet Samsom grote mogelijkheden in bijvoorbeeld energieopwekking door zoet/zoutwaterscheiding. Schaliegasboringen zijn "volstrekt onnodig", vindt de PvdA-voorman. Dat laat volgens Rutte onverlet dat het kabinet nut en noodzaak van schaliegaswinning onderzoekt, inclusief de gevolgen voor mens en milieu.

Er worden concrete voorstellen gedaan

Van Ojik bepleit een belasting op kerosine. Daarnaast wil hij grootverbruikers niet langer een korting op hun energieprijs geven. Thieme (PvdD) noemt het verminderen van de vleesconsumptie essentieel. Met alleen een ander energiebeleid worden de IPCC-doelen volgens haar niet gehaald. Hef geen belasting op stroom die mensen zelf met zonnepanelen opwekken, adviseert Pechtold. Roemer (SP) vindt dat daarnaast besparen en recyclen aantrekkelijker moeten worden gemaakt. Zijlstra wil innovatie aanjagen door bedrijven die hun CO2-emissie verlagen, te belonen. Het Europese emissierechtensysteem zal in ieder geval moeten worden verbeterd, erkent Rutte.

Een nieuw belastingstelsel biedt mogelijkheden

Een belastingstelsel dat de vervuiler laat betalen en verduurzaming beloont. Dat is volgens Thieme en Van Ojik een noodzakelijke voorwaarde om de gevolgen van de klimaatverandering te beperken. Ook Slob en Pechtold erkennen de noodzaak van vergroening van de belastingen. Dat worden weer belastingverhogingen die "het leven onbetaalbaar maken", denkt Klever (PVV). Zij is ervan overtuigd dat de problemen door innovaties van het bedrijfsleven zullen worden opgelost. Maar Roemer vindt dat er juist te veel aan de markt wordt overgelaten. Hij pleit voor meer duurzaamheidsinitiatieven van de overheid.

De Kamer stemt op 9 december over de moties die bij dit debat zijn ingediend.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.