Kamer wil sterkere informatiepositie en meer transparantie
27 juni 2016, wetsvoorstel - De Kamer bespreekt haar eigen begroting: de Raming. De komende tijd wil zij haar informatiepositie versterken en werken aan meer openheid.
De Kamer heeft haar eigen begroting en moet elk jaar weer prioriteiten stellen: hoe worden de middelen ingezet en wat zijn de speerpunten? Het is belangrijk om de Raming te bespreken, want het gaat over de inzet van publiek geld, vindt Neppérus (VVD). De woordvoerders bespreken de Raming met Kamervoorzitter Arib, die benadrukt dat de behandeling van de Raming ook een "moment van reflectie op ons eigen handelen is". De informatiepositie en de openheid van de Kamer zijn voor veel fracties een belangrijk onderwerp. Uiteraard wordt ook het functioneren van de ambtelijke organisatie van de Kamer besproken.
Informatiepositie Tweede Kamer moet steviger
Om de regering goed te kunnen controleren - een belangrijk deel van de taak van de Kamer - moet het kabinet informatie snel en compleet aanleveren. Dat gebeurt helaas niet altijd. Koşer Kaya (D66) wil dat brieven sneller naar de Kamer komen. Ook stoort het haar dat de pers stukken soms eerder heeft dan de Kamer. Arib heeft de informatiepositie van de Kamer tot een van haar speerpunten gemaakt en gaat daarmee door. Van Nispen (SP) is blij dat zij blijft aandringen op spoediger kabinetsantwoorden. Met Schouten (ChristenUnie) dringt Amhaouch (CDA) aan op een betere terugkoppeling van het kabinet over de uitvoering van aangenomen moties.
Transparantie parlementair proces vergroot
In een democratie moet inzichtelijk zijn wat volksvertegenwoordigers namens hun kiezers doen en besluiten. Verschillende woordvoerders merken op dat debatten goed te volgen moeten zijn, ook op afstand. Neppérus is positief over de nieuwe app Debat Direct die dat mogelijk maakt. Ook de website Debat Gemist wordt gewaardeerd. Amhaouch en Schouten willen dat ook algemeen overleggen via Debat Gemist teruggekeken kunnen worden. Fokke (PvdA) memoreert het succes van de open dag tijdens de viering van 200 jaar Staten-Generaal en stelt voor dat vaker te doen. Arib wil die wens graag uitvoeren en hoopt de Kamer voor alle generaties open te stellen, misschien ook in het kader van Bevrijdingsdag op 5 mei.
Professionalisering en flexibilisering van de ambtelijke organisatie
Vrijwel alle sprekers openen hun betoog met complimenten voor de ambtelijke ondersteuning die zij elke dag ervaren. Maar de organisatie moet ook professioneler en flexibeler, concludeerde de Algemene Bestuursdienst. Neppérus en Amhaouch dringen aan op een voortvarende aanpak van de aanbevelingen die zijn gedaan. Arib zegt hun opmerkingen als een steun in de rug te zien: "Het Presidium van de Kamer zit bovenop een snelle uitvoering". Van Nispen vraagt haar het personeel te blijven betrekken bij plannen en veranderingen. "We doen niets zonder goed overleg met het personeel en de or", verzekert de Voorzitter.
Bontes en Öztürk kaarten afsplitsingen aan
Bontes (GrBvK) en Öztürk (GrKÖ) grijpen de Raming vooral aan om over de zogenoemde "afsplitsers" te spreken. Dat zijn Kamerleden die uit hun fractie stappen maar hun zetel behouden. Een werkgroep onder leiding van SGP'er Bisschop stelt voor om afsplitsen minder aantrekkelijk te maken door nieuwe fracties minder financiën en spreektijd te geven. "Een ordinaire machtsgreep", vindt ex-PVV'er Bontes. "Hiermee worden we monddood gemaakt", vult ex-PvdA'er Öztürk aan. De macht van fracties en partijbesturen wordt te groot en kritische geluiden worden gesmoord, vrezen zij. Maar officieel heeft het afsplitsen niets met de Raming te maken. Daarom wil Arib er nu niet op ingaan. Ze zegt toe dat dit punt later zeker behandeld zal worden.
De Kamer stemt voor het zomerreces over de ingediende moties.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
Zodra het geredigeerde woordelijke verslag van de Raming klaar is, kunt u dit vinden op deze pagina.