Juridisch Loket moet inloopspreekuur houden
14 april 2015, debat - Een Kamermeerderheid wil dat de inloopspreekuren bij het Juridisch Loket openblijven. Staatssecretaris Dijkhoff (Justitie) zegt toe spoedig met het Juridisch Loket in overleg te treden over de wens van de Kamer.
Bij het Juridisch Loket kunnen mensen zonder of met een laag inkomen terecht voor rechtshulp. Een efficiënte voorziening voor mensen die hun weg niet vinden in het woud van regels, aldus Recourt (PvdA). Het Juridisch Loket heeft echter besloten de inloopspreekuren bij de 30 vestigingen te sluiten. Mensen kunnen dan alleen telefonisch of per mail hun probleem voorleggen. Van Nispen (SP) vindt dat "heel onwenselijk". Het inloopspreekuur moet gewoon openblijven, vindt ook Oskam (CDA). Maar Dijkhoff wijst erop dat het Juridisch Loket een zelfstandige stichting is, die zelfstandig de dienstverlening heeft aangepast. Omdat een Kamermeerderheid dat van hem vraagt, zegt de staatssecretaris toe met het Juridisch Loket te zullen overleggen.
Zorgen over gevolgen sluiting inloopspreekuren
Voor sommige mensen is het maken van een telefonische afspraak "een brug te ver", meent Recourt. Oskam vraagt zich af wat het sluiten van het inloopspreekuur zou betekenen voor de werklast bij de andere afdelingen van het Juridisch Loket. Van Tongeren (GroenLinks) ergert zich aan de hoge belkosten: ook daarmee wordt de toegang tot het recht "afgeknepen". Het gaat om "eerlijkheid en rechtvaardigheid", vindt Kuzu (GrKÖ). Maar volgens Van Oosten (VVD) wordt de toegang tot het recht niet bedreigd. Een telefonisch of online consult acht hij een efficiënt eerste contact, waarna alsnog een afspraak kan worden gemaakt. Daar is Dijkhoff het mee eens: "Het stelsel stort niet in elkaar zonder inloopspreekuur."
Er wordt een financiële oplossing gezocht
Om de inloopspreekuren open te houden is geld nodig. Recourt vermoedt dat dat geld in de organisatie kan worden gevonden. Als dat niet lukt, moet er volgens hem een andere oplossing worden gezocht. Schouw (D66) is ook "graag bereid" om op zoek te gaan naar het geld dat nodig is om de inloopspreekuren open te houden. Dijkhoff wil eerst het gesprek met het Juridisch Loket afwachten. Hij belooft de Kamer spoedig in te lichten over de uitkomsten daarvan en over de financiële gevolgen van de wens van de Kamer.
De Kamer stemt op 21 april over de ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.