Strengere aanpak jihadisme

4 september 2014, debat - De Kamer en de ministers Opstelten (Veiligheid) en Asscher (Sociale Zaken) zijn het erover eens dat er meer moet gebeuren om jihadisme aan te pakken. Maar worden de juiste maatregelen genomen?

Polarisatie binnen de moslimgemeenschap, mensen die uit Nederland vertrekken om zich aan te sluiten bij gewelddadige jihadistische bewegingen als IS en verheerlijking van jihadistisch geweld op bijvoorbeeld YouTube. De Kamer en het kabinet maken zich zorgen over radicalisering van de moslimgemeenschap en opkomend jihadisme. Volgens Opstelten gaat het om een duurzaam nationaal en internationaal veiligheidsprobleem. Met het actieprogramma Integrale Aanpak Jihadisme komt het kabinet met aanvullende maatregelen, boven op het al bestaande beleid.

Oppositie: te weinig en te laat
Waarom heeft het zolang geduurd voor het kabinet maatregelen nam?, vraagt Roemer (SP). Wilders (PVV) betoogt dat hij al tien jaar de islam als oorzaak van alle ellende heeft benoemd en dat er nu eindelijk iets moet gebeuren, te beginnen met de de-islamisering van Nederland. Het kabinet heeft zich blijkbaar door de ontwikkelingen laten verrassen, stelt Van Haersma Buma (CDA). Maar volgens Opstelten is het door de Kamer gevraagde actieplan een volgende stap in een al langer lopend traject.Voor Dijkhoff (VVD) vormt het een solide basis voor het effectief verdedigen van vrijheid en democratie.

Onderzoek naar de voedingsbodem van het jihadisme is nodig
Het actieplan is ondoordacht, vindt Van Ojik (GroenLinks): een analyse van de wortels van de problemen ontbreekt. Ook Roemer vraagt om onderzoek daarnaar. Het plan schiet door en mist de aansluiting met de samenleving, aldus Klein (50PLUS/Klein). Volgens Segers (ChristenUnie) en Van der Staaij (SGP) moet worden geïnvesteerd in de lokale gemeenschappen, dicht bij de mensen en ontwikkelingen. Ook Samsom (PvdA) wijst hierop: het is de mentaliteit van erbij zijn, van "keiharde preventie". Asscher richt zich op het tegengaan van verspreiding van radicaal gedachtegoed en het weerbaar maken van jongeren, juist ook lokaal.

Er zijn vragen over waarborging van de rechtsstaat
Onderdelen van het actieplan zetten de rechtsstaat aan de kant, zegt Pechtold (D66). Hij wijst onder meer op het ontnemen van het Nederlanderschap zonder tussenkomst van de rechter. Hiertegen is wel bezwaar en beroep mogelijk, verdedigt Opstelten de maatregel. Als maatregelen zelf niet binnen de rechtsstaat passen, dan "verdrijf je de duivel met Beëlzebul", zegt Segers. Het voorstel van Van Haersma Buma om het verheerlijken van geweld strafbaar te stellen, volgens Pechtold en Roemer een vorm van gedachtepolitie, zou de vrijheid van meningsuiting raken, stelt Opstelten. Een veel hardere aanpak van het jihadisme is volgens Bontes (Groep Bontes/Van Klaveren) echter wel noodzakelijk.

De Kamer stemt op 9 september over de ingediende moties.

ZIE OOK:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.