Interpellatie-Wilders over de hoge inflatie en de compensatie daarvoor

1 november 2022, interpellatie - Wilders (PVV) bevraagt minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) over de aanpak van de hoge inflatie. Ook andere Kamerleden delen hun zorgen over de gestegen prijzen.

Het kabinet kan veel meer doen dan het nu doet om de hoge inflatie en energieprijzen te compenseren, denkt Wilders. Hij stelt onder andere voor om de btw op energie en boodschappen op 0% te zetten en het eigen risico in de zorg af te schaffen. Ook is het kabinet volgens Wilders te laat met maatregelen om de hoge energieprijzen te compenseren: mensen moeten nú geld hebben om een winterjas te kunnen kopen voor hun kinderen.

Minister Van Gennip erkent dat ondertussen ook middeninkomens in de problemen komen door de hoge prijzen. Zij wijst op wat het kabinet al incidenteel doet om de hoge prijzen te compenseren, zoals het energieplafond, dat naar verwachting 21 miljard zal kosten. Er lagen allerlei opties op tafel, maar het kabinet heeft voor een pakket gekozen dat zo snel en gericht mogelijk kon worden ingezet.

Bestaanszekerheid

Ook structureel probeert het kabinet de koopkracht van mensen te verbeteren, benadrukt Van Gennip. Zo worden het minimumloon, de uitkeringen en de AOW met 10% verhoogd. Kathmann (PvdA) stelt dat de voorgestelde minimumloonsverhoging niet leidt tot een koopkrachtverbetering. Het minimumloon zou daarvoor naar €14 moeten, wat kan worden gedekt door een hogere belasting op vermogen.

We hebben in de afgelopen jaren nagelaten de bestaanszekerheid in Nederland op orde te brengen, vindt Van der Lee (GroenLinks). De maatregelen bereiken bovendien niet alle mensen die het geld nodig hebben. De minister geeft aan dat er extra acties moeten volgen om iedereen te helpen die recht heeft op compensatie.

Vergeten groepen

Het effect van de hogere energierekening op scholen, ziekenhuizen en culturele instellingen wordt vergeten, vreest Van Weyenberg (D66). Van Dijk (CDA) sluit zich daarbij aan: verenigingen en maatschappelijke instellingen bieden steun aan mensen in onzekere tijden maar komen nu zelf in de problemen.

Van der Plas (BBB) vreest dat bakkers niet zullen profiteren van de tegemoetkoming in de energieprijzen voor mkb'ers waarmee het kabinet komt. Zij wijst erop dat al bijna 50 bakkerijen failliet zijn gegaan.

Grinwis (ChristenUnie) vraagt aandacht voor chronisch zieken die aangewezen zijn op apparaten met een hoog energieverbruik. In principe moet dit via de zorgverzekeraars lopen, zegt Van Gennip. In de komende weken volgt daar meer duidelijkheid over.

Het kabinet wist volgens de minister dat er voor een aantal groepen nog onduidelijkheden zouden zijn omdat zaken nog moeten worden uitgewerkt, maar het wilde zo snel mogelijk duidelijkheid bieden over de energierekening aan het overgrote deel van de mensen.

Winsten

Marijnissen (SP) hekelt de bedrijven die winst maken door de onzekere situatie op de wereldmarkt. Ook wijst zij erop dat de rijken steeds rijker worden. Zij pleit voor een miljonairsbelasting en hogere belastingen voor bedrijven. Het kabinet is nog niet klaar met het aanpakken van onevenwichtigheden in het fiscale stelsel, zegt Van Gennip. Er komt een tijdelijke solidariteitsbijdrage voor overwinsten in de energiesector.

Structurele inflatiebestrijding

Heinen (VVD) noemt de inflatiecijfers "ontwrichtend en onhoudbaar", maar geeft aan dat er niet elk jaar gecompenseerd kan worden. Tijdelijke steun is symptoombestrijding en kan de inflatie zelfs aanwakkeren, waarschuwt Ephraim (Groep Van Haga). Eerdmans (JA21) roept op om te kiezen voor een fundamentele lastenverlichting, met een lagere inkomstenbelasting, btw en accijnzen.

Al ruim voor de oorlog in Oekraïne was de inflatie hoog, zegt Stoffer (SGP): we plukken nu "de wrange vruchten" omdat de Europese geldpersen jarenlang draaiden. Volgens Baudet (FVD) deugt het geldsysteem niet. Er zou een strengere scheiding moeten zijn tussen de centrale banken en de politieke macht. De enige oplossing zou uit de euro stappen zijn.

De Kamer stemt op 8 november over de moties.

Zie ook: