Interpellatie-Omtzigt over injecties afvalwater in Twente

12 april 2022, interpellatie - De Kamer is zeer bezorgd over afvalwaterinjecties in Twente en debatteert erover met staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw).

Op 16 december 2021 werd een motie van de leden Agnes Mulder (CDA), Grinwis (ChristenUnie) en Boucke (D66) aangenomen. Daarin wordt de regering gevraagd om de afvalwaterinjecties van de NAM in Twente per direct op te schorten. De staatssecretaris heeft eerder een reactie op de motie gegeven. Over die reactie stelt Omtzigt een aantal interpellatievragen.

Gevaren

De afvalwaterinjectie in Twente moet stoppen, zegt Omtzigt. Het vervuilde en giftige water kan naar boven sijpelen en dan is sprake van een "ongecontroleerde milieuramp". Hij wil dat de oliewinning en de afvalwaterinjectie onder verscherpt toezicht worden gesteld. Van Wijngaarden (VVD) vraagt om een reflectie op het meetproces, gezien de enorme uitschieters in de metingen.

Is er geen rechtsgrond om de vergunning van de NAM voor de afvalwaterinjectie in te trekken, vraagt Kops (PVV). Dat kan alleen als de NAM niet voldoet aan de vergunningsvoorwaarden, reageert Vijlbrief. Hij wijst erop dat vanwege problemen bij enkele putten het proces in ieder geval tot juni 2022 is stilgelegd. De staatssecretaris gaat "indringend met de NAM overleggen" of de afvalwaterinjecties daarna wel moeten worden opgestart.

Drenthe

Vijlbrief wil de afvalwaterinjecties begin 2023 verplaatsen naar Drenthe, waar de olie in Schoonebeek gewonnen wordt. Daar wil hij de eerste stap zetten naar een schoner proces. Begin 2024 moet het proces circulair zijn, aldus de staatssecretaris: "geen spul de grond in dat er niet uitgehaald is".

Boulakjar (D66) vraagt om een roadmap naar duurzame verwerking van het afvalwater. Zo'n tijdlijn zegt de staatssecretaris toe. Als het proces begin 2024 niet circulair is, moeten de oliewinning en de afvalwaterinjectie stoppen, zegt Agnes Mulder (CDA).

Beckerman (SP) dringt aan op doorslaggevende zeggenschap voor Drenthe. Ik neem de inbreng van Drenthe uiterst serieus, zegt Vijlbrief, maar uiteindelijk verleen ik de vergunning. Dat de staatssecretaris zegt dat de NAM verantwoordelijk is voor alle schade, vindt Van der Plas (BBB) niet geruststellend, verwijzend naar Groningen.

Fossiel

De dump van afvalwater is exemplarisch voor een fossiel verdienmodel, zegt Kröger (GroenLinks). Zij wijst erop dat er heel veel aardgas nodig is voor de oliewinning in Schoonebeek. Daarom wil zij dat de recente ontwikkelingen rondom gas worden betrokken bij de maatschappelijke kosten-batenanalyse van de oliewinning. Dat gebeurt automatisch, reageert Vijlbrief, al was het maar omdat de prijs van gas enorm gestegen is.

De Kamer stemt op 19 april over de ingediende moties.

Zie ook: