Intensieve veehouderij: wel of geen krimp

5 april 2017, debat - Het opstappen van een wethouder in het Brabantse Bladel is aanleiding voor een debat met staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) over de toekomst van de intensieve veehouderij.

Onenigheid in het Bladelse gemeentebestuur over de uitbreiding van veebedrijven leidde tot het vertrek van wethouder Joan Veldhuizen. De vragen die op gemeentelijk niveau spelen, overlappen deels met de landelijke discussie. Moet de politiek ingrijpen om overlast door de intensieve veehouderij te voorkomen? En wat is het economisch perspectief voor de veehouderij? De woordvoerders geven verschillende antwoorden.

Krimp?

Het systeem is vastgelopen, stelt Ouwehand (PvdD) vast. Fijnstof, ammoniak, resistente bacteriƫn en Q-koorts veroorzaken gezondheidsklachten, omwonenden ervaren geuroverlast, het milieu raakt vervuild en er zijn problemen met het dierenwelzijn. De intensieve veehouderij kan zo niet doorgaan, is ook de conclusie van Futselaar (SP).

De vee-industrie ontwricht landelijke gebieden in onder andere Brabant, zegt Grashoff (GroenLinks). Landbouw en veeteelt horen bij Nederland, betoogt Kuiken (PvdA), maar de belangen van omwonenden mogen niet uit het oog worden verloren.

Het draagvlak voor de intensieve veehouderij kalft af, stellen Graus (PVV) en De Groot (D66). Afbouw is daarom volgens hen onvermijdelijk.

Geurts (CDA) en Dik (ChristenUnie) zien weinig in het pleidooi van andere woordvoerders om het aantal dieren via een wet te verminderen. Daarmee is Lodders (VVD) het eens. Zij wil het overlaten aan lokale en provinciale bestuurders.

De staatssecretaris deelt de zorgen over de intensieve veehouderij. Hij is bezig met een wetsvoorstel dat provincies meer mogelijkheden geeft om grenzen te stellen, bijvoorbeeld vanwege gevaren voor de gezondheid van omwonenden.

Economisch perspectief

Het is belangrijk dat boeren in de toekomst een goede boterham kunnen verdienen. Over dat uitgangspunt zijn de woordvoerders het eens. Maar hun visies verschillen.

  • Grashoff: krimp is noodzakelijk voor een gezonde economische toekomst
  • Geurts: kritische massa is nodig voor verduurzaming van de veehouderij
  • Futselaar: voorkom een kille sanering
  • Dik: schrap onnodige regels zodat boeren meer investeren in verduurzaming
  • De Groot: kringlooplandbouw is de toekomst.
  • Graus: behoud extensieve, kleine gezinsbedrijven en zorg voor een beter verdienmodel

De Kamer stemt op 11 april over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.