Initiatiefwetsvoorstel voldoende betaalbare woningen

8 maart 2022, initiatiefwetsvoorstel - De voorraad sociale huurwoningen in een gemeente op peil houden. Dat is het doel van het initiatiefwetsvoorstel van de leden Nijboer (PvdA), Beckerman (SP) en Bromet (GroenLinks).

Gemeenten, huurdersorganisaties en woningcorporaties maken prestatieafspraken over het volkshuisvestingsbeleid. Zo kunnen zij afspreken dat sociale huurwoningen worden gesloopt of verkocht. Met hun voorstel willen de initiatiefnemers voorkomen dat er door de prestatieafspraken minder sociale huurwoningen overblijven. De minister krijgt wel de bevoegdheid om daarvan af te wijken, bijvoorbeeld in krimpgebieden.

Noodzakelijk

Het wetsvoorstel bepaalt niet wáár gebouwd moet worden, stelt Leijten (SP). Het lijkt haar nodig om vast te leggen dát er gebouwd moet worden voor "mensen met een gewone portemonnee", want anders gebeurt het niet.

Van Baarle (DENK) vindt het noodzakelijk om in te grijpen in de "door neoliberaal beleid totaal uitgeklede" sector van sociale huurwoningen. Hij is daarom "uiterst positief" over het wetsvoorstel.

De bodem van de sociale woningvoorraad is bereikt, zegt Kathmann (PvdA), en wat die bodem is zou in de wet moeten staan. Het Rijk heeft volgens haar namelijk een wettelijke zorgplicht voor voldoende woningen, omdat wonen een grondrecht is.

Overbodig

De ambitie in het coalitieakkoord is dat twee derde van de nieuw te bouwen woningen in het betaalbare segment zit, benadrukt Grinwis (ChristenUnie). Het is volgens hem beter om je te richten op het aandeel in plaats van het aantal sociale huurwoningen.

De Groot (VVD) ziet de oplossing in het bouwen van betaalbare woningen en niet in het initiatiefvoorstel. Hij wijst erop dat er meer alternatieven moeten komen voor mensen die nu in een sociale huurwoning wonen maar willen doorstromen.

Lokale oplossingen

Een algemene norm neemt lokale beleidsruimte weg, verwacht Boswijk (CDA). Het initiatief zou volgens hem ook zijn ingehaald door de realiteit, omdat er een kentering te zien zou zijn in de afname van het aantal sociale huurwoningen.

Boulakjar (D66) vraagt zich af wat het initiatief toevoegt aan de maatregelen uit het coalitieakkoord. Meer landelijke regie noemt hij goed, maar de inrichting van wijken en het aanbod van woningen zou moeten aansluiten op lokale wensen en behoeften.

Bisschop (SGP) denkt niet dat het wetsvoorstel een probleem oplost: de komende jaren worden honderdduizenden woningen gebouwd. De focus op sociale huur vindt hij eenzijdig. Bovendien zijn de verschillen tussen regio's groot.

Sloop

Kops (PVV) vraagt de initiatiefnemers wat er gebeurt als een sociale huurwoning wordt gesloopt. Hij wil niet dat er door het wetsvoorstel grote sociale huurwoningen worden gesloopt om er kleinere woningen voor terug te bouwen.

Het debat over het initiatiefwetsvoorstel gaat op een later moment verder met de reactie van de initiatiefnemers en minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) op de inbreng van de Kamer.

Zie ook: