Initiatiefwetsvoorstel toevoeging handicap en seksuele gerichtheid als non-discriminatiegrond in Grondwet

23 juni 2020, initiatiefwetsvoorstel - Bergkamp (D66), Özütok (GroenLinks) en Van den Hul (PvdA) lichten hun initiatief toe om artikel 1 van de Grondwet te wijzigen.

Na de wijziging moet de Grondwet handicap en seksuele gerichtheid expliciet noemen als non-discriminatiebeginsel. Dat geeft een sterk signaal af aan de samenleving, zegt initiatiefnemer Bergkamp. De Grondwet is een vertaling van de historische ontwikkeling van maatschappelijke waarden in Nederland, legt ze uit. En het gaat om persoonlijke kenmerken met een geschiedenis van uitsluiting, achterstelling en zelfs vervolging.

Constitutionele rijpheid

Voor het besef in de samenleving dat discriminatie op basis van deze gronden ontoelaatbaar is, bestaat "constitutionele rijpheid", stelt Van den Hul. We stapelden inderdaad heel veel wetten over deze onderwerpen op elkaar voordat we bij de Grondwet uitgekomen zijn, merkt Van der Molen (CDA) op.

Het is ook een erkenning voor mensen die uitgesloten worden, zegt Ploumen (PvdA). De juridische verankering moet volgens Renkema (GroenLinks) wel altijd hand in hand gaan met het actief bestrijden van discriminatie. Met deze wijziging wordt nog duidelijker dat Nederland discriminatie niet tolereert en staat voor een meer inclusieve samenleving, zegt Bouali (D66).

Andere groepen en gronden

Hoe voorkom je willekeur, vraagt Van Dijk (SP) zich af. Zullen andere gediscrimineerde groepen zich niet genegeerd voelen? Mensen die zich gediscrimineerd voelen, kunnen zich beroepen op de Algemene wet gelijke behandeling, antwoordt initiatiefnemer Özütok.

Eventuele andere non-discriminatiegronden kunnen volgens Özütok na een brede maatschappelijke discussie in de Grondwet belanden. Van Gent (VVD) verwijst naar de grondwetsherziening van 1983. Ook toen was er veel discussie over de vraag of de gronden godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras en geslacht wel een plek in de Grondwet moesten hebben.

Bisschop (SGP) vreest dat bijvoorbeeld pedoseksuelen de grondwetswijziging aan zullen grijpen om vervolging aan te vechten als discrimineren op basis van seksuele gerichtheid expliciet verboden wordt. Bergkamp is daar niet bang voor: wat volgens de wet strafbaar is blijft strafbaar.

Leeftijdsdiscriminatie

Krol (GKVK) vraagt aandacht voor leeftijdsdiscriminatie. Waarom die niet in artikel 1 opnemen? Daarvoor gelden volgens hem dezelfde argumenten als voor het opnemen van handicap en seksuele gerichtheid.

Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken), die als adviseur van de Kamer aanwezig is, wijst erop dat er goede redenen kunnen zijn om onderscheid te maken op basis van leeftijd, bijvoorbeeld bij de verkoop van alcohol. Dat is daarmee nog geen discriminatie. Overigens is de minister blij met het initiatiefwetsvoorstel.

De Kamer sprak eerder op 5 december 2019 over de initiatiefwet. Op 30 juni wordt erover gestemd.

Zie ook: