Initiatiefwetsvoorstel over gesprek bereikbaarheid buiten werktijd

9 februari 2023, initiatiefwetsvoorstel - Om psychosociale overbelasting te voorkomen moeten werkgevers het gesprek aangaan met werknemers over bereikbaarheid buiten werktijd, vindt Kathmann (PvdA). De Kamer bespreekt haar initiatiefwetsvoorstel dat dit onderdeel maakt van het arbobeleid.

Als werknemers buiten werktijd bereikbaar moeten zijn, kan dat bijdragen aan stress en burn-outklachten. Werkgevers zijn al verplicht om in hun arbobeleid maatregelen te nemen om te voorkomen dat de psychosociale arbeidsbelasting te hoog wordt. Kathmann wil dat er in dat kader een gesprek plaatsvindt tussen werkgever en werknemers over de bereikbaarheid buiten werktijden.

Steun

Altijd aan moeten staan, houden veel mensen niet vol, zeggen Van der Lee (GroenLinks) en Bushoff (PvdA). De samenleving en werkgevers hebben niets aan werknemers die uitvallen door een hoge werkdruk. Daarom is het volgens hen verstandig als werkgevers en werknemers het gesprek aangaan over (on)bereikbaarheid buiten werktijd.

Het aantal burn-outs in Nederland is gigantisch en stijgt, zegt Van Kent (SP). Hij denkt dat er een relatie is met hoge werkdruk en het altijd bereikbaar moeten zijn. Het wetsvoorstel zorgt voor vooruitgang, maar hij zou het recht op onbereikbaarheid zelf nog wel wat beter willen regelen.

EU

Podt (D66) steunt het idee achter het initiatiefwetsvoorstel van Kathmann, maar twijfelt of het wel goed getimed is. Ze wijst erop dat de Europese Unie ook bezig is met het onderwerp: mogelijk komt er een richtlijn. Wanneer kunnen we daarvan iets verwachten?

Wettelijke verplichting?

Is het wel nodig om in de wet vast te leggen dat het gesprek moet worden aangegaan over bereikbaarheid buiten werktijd? Strolenberg (VVD) vindt van niet. Het gesprek aangaan met werknemers hoort bij goed werkgeverschap, zegt hij, maar dat moeten we niet vanuit Den Haag willen dicteren.

Werk en privé lopen steeds meer in elkaar over, zegt Palland (CDA), die erkent dat er een probleem is. Maar ze is er niet van overtuigd dat in de wet moet worden geregeld dat het gesprek over bereikbaarheid wordt aangegaan. Ze wijst erop dat er in steeds meer cao's afspraken over bereikbaarheid worden gemaakt.

De Jong (PVV) denkt niet dat een wettelijk recht op een gesprek over bereikbaarheid iets toevoegt. Ook hij wijst op afspraken in cao's. En werknemers hebben in zijn ogen al voldoende (wettelijke) mogelijkheden om het gesprek aan te gaan met hun werkgever.

Het debat over het initiatiefwetsvoorstel gaat op een later moment verder met de reactie van initiatiefnemer Kathmann en minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) op de inbreng van de Kamer.

Zie ook: