Hulp en handel gaan samen
20 november 2014, begroting - Werkt de combinatie van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking? "Ja", zo verzekert minister Ploumen in het debat over haar begroting.
Miljoenen mensen hebben toegang tot veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen gekregen. 160.000 banen zijn gecreëerd. Er is meer cofinanciering door private partijen. Ploumen is overtuigd van de meerwaarde van de combinatie van hulp en handel. Dat geldt ongetwijfeld voor sommige landen, erkennen Van Ojik (GroenLinks) en Sjoerdsma (D66), maar de allerarmste landen hebben toch vooral hulp nodig. Investeringen zijn vaak belangrijker dan handel, zegt Smaling (SP). De Caluwé (VVD) denkt dat de Nederlandse aanpak het bedrijfsleven stimuleert om kansen te grijpen. Help ontwikkelingslanden om hun handelspositie te versterken, suggereert Van der Staaij (SGP).
Klimaatverandering vraagt samenhangende aanpak
Landen als Bangladesh worden zwaar getroffen door klimaatverandering. Ploumen wijst op de Nederlandse bijdrage aan het deltaplan voor dit land. Projecten zouden mede gefinancierd moeten worden door private partijen, benadrukt Sjoerdsma. De minister verwacht veel van crowdfunding en overleg met financiële instellingen, zoals pensioenfondsen. De Caluwé denkt dat het lastig wordt om de waarde van private bijdragen te bepalen. Op een vraag van Mulder (CDA) over het VN-Klimaatfonds antwoordt Ploumen dat dit aandacht heeft voor de positie van vrouwen en de allerarmsten. Smaling vraagt om het uitwerken van concrete doelen, zoals de ontwikkeling van droogteresistente gewassen.
Handel moet duurzaam en verantwoord zijn
Bij handel zijn duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen volgens Ploumen belangrijke uitgangspunten. Zo is het positief dat nu in Bangladesh arbeidsinspecteurs worden opgeleid die misstanden in de textielsector gaan aanpakken. Voordewind (ChristenUnie) pleit voor een grotere betrokkenheid van niet-gouvernementele organisaties (ngo's) hierbij. De Nederlandse kledingbranche moet meer doen om de verkoop van foute kleding voorkomen, vindt Van Laar (PvdA). De misstanden in Colombiaanse kolenmijnen worden door Jan Vos (PvdA) aan de orde gesteld. Hij bepleit compensatie van de slachtoffers. Mulder wil weten welke eisen er worden gesteld aan bedrijven die meegaan met Nederlandse handelsmissies. Die moeten zich conformeren aan de OESO-standaarden, antwoordt de minister.
Gaat er te weinig of te veel geld naar ontwikkelingssamenwerking?
In het regeerakkoord is afgesproken om te bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking. Dat maakt het extra belangrijk om de beschikbare middelen effectief te besteden, benadrukt Ploumen. Wel is er nu een budget voor noodhulp. Van Ojik constateert dat de internationale norm, 0,7% van het bnp, helaas steeds verder uit beeld raakt. Op termijn moet die wel weer worden gehaald, vindt Voordewind. Als er één ding is waarop Nederlanders willen bezuinigen, zegt Bosma (PVV), dan is het ontwikkelingshulp. Gebruik een deel van het geld voor ontwikkelingssamenwerking om de naheffing voor Nederlandse belastingbetalers ongedaan te maken, stelt Van Klaveren (GrBvK) voor.
De Kamer sprak eerder op 19 november over de begroting. Zij stemt op 25 november over de moties die bij dit debat zijn ingediend. Over de begroting wordt op 27 november moment gestemd.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.