Hogere boetes door aanscherping tabaksbeleid

22 januari 2015, wetsvoorstel - Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) maakt het met een wetswijziging mogelijk om de maximale boetes voor het overtreden van de Tabakswet te verhogen.

Jaarlijks overlijden in Nederland zo'n 19.000 mensen als gevolg van roken. Het tabaksontmoedigingsbeleid van de staatssecretaris wil dit cijfer verlagen. Vrijwel alle woordvoerders steunen in dat licht Van Rijns voorstel om de maximumboetes voor het overtreden van het rookverbod in de horeca en de verkoop van tabak aan minderjarigen te verhogen. Bruins Slot (CDA) suggereert om de opbrengst van boetes in een preventiefonds te storten. Alleen Gerbrands (PVV) laat een duidelijk tegengeluid horen door zich uit te spreken tegen het rookverbod in de horeca. Dit treft volgens haar vooral kleine ondernemingen.

Maatregelen om te voorkomen dat jongeren beginnen

Hoe vroeger men begint, hoe moeilijker het is om te stoppen met roken. Dik (ChristenUnie) betoogt daarom dat zo snel mogelijk alle schoolpleinen rookvrij moeten worden. Met Leijten (SP) bepleit zij ook de invoering van een sluitend leeftijdsverificatiesysteem bij de verkoop van tabak. Door ook de verkoop van e-sigaretten aan jongeren te verbieden, suggereert Rebel (PvdA), voorkom je dat ze roken normaal gaan vinden. Ook wil zij, net als Bruins Slot, dat het Trimbos-instituut weer structureel gaat onderzoeken hoeveel en welke categorieën jongeren beginnen met roken.

Discussie over verdergaande maatregelen

Verschillende woordvoerders willen dat de overheid meer doet dan alleen het verhogen van boetes om roken te ontmoedigen. Leijten krijgt in grote lijnen steun van Dijkstra (D66) en Dik voor haar voorstellen om de zichtbaarheid en beschikbaarheid van tabaksproducten te verminderen. Maar Van 't Wout (VVD) verzet zich tegen beperking van het aantal verkooppunten. Hij vreest dat dit grote economische gevolgen heeft voor ondernemers, zoals uitbaters van benzinestations. Van Rijn komt in het kader van de Europese richtlijn over tabaksproducten en verschillende rapporten nog met een samenhangend pakket aan maatregelen.

De Kamer stemt op 27 januari over het wetsvoorstel en de moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.