Gewijzigde transparantievereisten voor beursgenoteerde bedrijven
14 december 2015, wetsvoorstel - De transparantie-eisen voor beursgenoteerde ondernemingen veranderen. De Kamer gaat akkoord met de implementatie van de aangepaste Europese transparantierichtlijn.
Ondernemingen met effecten op de beurs moeten heldere informatie verschaffen om zo bij te dragen aan de integratie van de Europese effectenmarkten. Om de administratieve lasten voor bedrijven te beperken, bepaalt de gewijzigde richtlijn dat bedrijven niet langer kwartaalrapportages hoeven te publiceren. Daarnaast komt er een drempelwaarde van 5% waarboven aandeelhouders een meldingsplicht van hun aandelenbezit hebben, zodat investeerders die bepaalde posities opbouwen zichtbaar worden. De Vries (VVD) steunt het voorstel, maar vraagt zich af waarom Nederland zelf een verplichte drempelwaarde van 3% wil hanteren. Past dit wel in de doelstellingen van harmonisatie en van vermindering van regeldruk? Minister Dijsselbloem (Financiën) wijst erop dat ook omringende landen 3% als drempelwaarde gebruiken.
Kwartaalcijfers niet langer verplicht
Nijboer (PvdA) is blij met het afschaffen van de verplichte kwartaalrapportages, die er volgens hem toe leidden dat bedrijven vaak vooral kortetermijndoelen stelden. Maar Merkies (SP) valt aandeelhouders bij die zeggen dat op deze manier misstanden in bedrijven pas later naar buiten komen. De Vries vraagt of aandeelhouders toch om kwartaalrapportages kunnen blijven vragen. Dijsselbloem bevestigt dat de druk vanuit de beleggers groot kan zijn. Daarom wil hij erop aandringen dat in de code corporate governance, een document met de beginselen van goed ondermeningsbestuur, wordt opgenomen dat kwartaalrapportages niet verplicht zijn. Misstanden moeten sowieso worden gemeld, voegt de minister toe.
Boetebeleid moet eenduidiger
Op tal van overtredingen kunnen bedrijven boetes worden opgelegd door de Autoriteit Financiële Markten, de Nederlandsche Bank en de Autoriteit Consument & Markt. Nijboer bepleit harmonisering van dat boetebeleid. De boetes moeten van hem afgestemd worden op de omzet van het bedrijf dat de wet heeft overtreden. Daar is Dijsselbloem het mee eens. Hij wijst erop dat de boetes op een aantal punten al gelijkgetrokken zijn. In het voorjaar van 2016 wil de minister komen met een voorstel om het boetebeleid in de hele financiële sector te harmoniseren.
De Kamer stemt op 17 december over het wetsvoorstel.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.