Flexibilisering moet doorstroming huurmarkt stimuleren
4 februari 2016, wetsvoorstel - Minister Blok (Wonen) wil door aanpassing van de huurregelgeving de doorstroming bevorderen. Een uitspraak van de Raad van State leidt tot discussie.
Naast de huursombenadering en de verruiming van de mogelijkheden voor tijdelijke verhuur moet een (jaarlijkse of) driejaarlijkse inkomenstoets bijdragen aan flexibilisering van en doorstroming op de huurmarkt. Een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State lijkt dit instrument echter op losse schroeven te zetten: de Belastingdienst mag geen inkomensgegevens verstrekken aan verhuurders. Onafhankelijk Kamerlid Van Vliet en andere woordvoerders stellen daarover vragen aan de minister. Maar Blok verzekert dat dit gat in de wet wordt gerepareerd.
Mogelijk uitzondering inkomenstoets 65-plussers en grote gezinnen
Bij de huursombenadering (die de gemiddelde huurstijging per jaar beperkt tot inflatie plus 1%) wordt ervan uitgegaan dat mensen met een relatief lage huur en een inkomen hoger dan 39.000 euro, meer huurverhoging krijgen. Moeten 65-plussers en grote gezinnen daarbij worden ontzien? Madlener (PVV), Ronnes (CDA) en De Vries (PvdA) vinden van wel en willen dat in de wet regelen. Van der Linde (VVD) gaat daarmee akkoord, mits de gemiste extra inkomsten voor verhuurders worden gecompenseerd. Maar Koolmees (D66) vindt het onverstandig om via de huurregelgeving inkomensbeleid te gaan voeren. Bovendien leidt het volgens hem tot discriminatie op grond van leeftijd.
Tijdelijk contract kan zorgen voor onzekerheid bij huurder
Madlener is positief over het verruimen van de mogelijkheid voor tijdelijke huurcontracten: men zal een woning dan sneller voor tijdelijke verhuur aanbieden. Maar huurcontracten voor onbepaalde tijd moeten de norm blijven om onzekerheid bij huurders te voorkomen, vindt Bashir (SP), die daarom een maximum wil stellen aan het aantal tijdelijke contracten dat een verhuurder kan sluiten. Blok denkt echter dat verhuurders van studentenwoningen daardoor in de problemen komen. Tijdelijke contracten zouden niet als proefperiode moeten worden gebruikt, vinden De Vries en Koolmees. Schouten (ChristenUnie) wil dat verhuurders ook tijdelijke contracten moeten opzeggen: anders zouden ze gewoon door moeten lopen.
De Kamer sprak eerder op 2 februari over het wetsvoorstel. Zij stemt op 9 februari over het wetsvoorstel en de ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.