Flexibel werken moet makkelijker worden
9 oktober 2014, initiatiefwetsvoorstel - Met een initiatiefvoorstel willen GroenLinks en CDA meer mogelijkheden voor werknemers creëren om flexibel te werken. Zo kunnen ze arbeid en zorg beter combineren, menen de initiatiefnemers.
Werknemers moeten beter in staat worden gesteld om werk en privé te combineren. Volgens de Wet aanpassing arbeidsduur mogen zij hun werkgever vragen om meer of minder te werken. Met een initiatiefvoorstel willen Voortman (GroenLinks) en Van Hijum (CDA) werknemers voortaan ook het recht geven om te vragen om verandering van werktijden en werkplaats. Op een verzoek om thuis te werken moet de werkgever beargumenteerd reageren. Een verzoek om andere werktijden mag de werkgever alleen op grond van zwaarwegende bedrijfsbelangen afwijzen. Goed dat werk en zorg op die manier makkelijker gecombineerd kunnen worden, zeggen Tanamal (PvdA) en Karabulut (SP). Van Ark (VVD) is minder enthousiast. Zij maakt zich onder meer zorgen over de lasten voor de werkgevers die uit het voorstel voortvloeien.
De wet moet een cultuuromslag teweegbrengen
Schouten (ChristenUnie) vraagt waarom de indieners kiezen voor een wettelijke regeling van arbeidstijd en -plaats, terwijl het toch allereerst aan werkgevers en werknemers is om dit in cao's op te nemen. Aan de onderhandelingstafel over cao's lijkt het geen prioriteit te hebben, reageert Van Hijum. Hij noemt het initiatiefvoorstel een "kaderwet voor dialoog", ook voor werkgevers en werknemers die geen cao hebben. Voortman wijst erop dat de wet de cultuuromslag kan versnellen: "De wet kan het gesprek op gang brengen." Voor achterblijvende werkgevers is het een steuntje in de rug, vindt ook Heerma (CDA), die verwijst naar de positieve houding van de vakbonden.
Wat zijn zwaarwegende bedrijfsbelangen?
Een werkgever mag een verzoek om andere werktijden alleen op grond van zwaarwegende bedrijfsbelangen afwijzen. Daarbij kan volgens Van Hijum bijvoorbeeld gedacht worden aan problemen met de veiligheid en aan roostertechnische, financiële en organisatorische problemen. SGP'er Dijkgraaf vraagt of de bedrijfsfilosofie van een werkgever dat hij zijn werknemers tussen negen en vijf op kantoor wil hebben, ook geldt als een zwaarwegend bedrijfsbelang. Minister Asscher (Sociale Zaken), die bij dit initiatiefvoorstel de rol van adviseur heeft, vindt alleen zo'n filosofie onvoldoende reden. Daarmee zou de balans ten nadele van de werknemer worden verstoord, meent hij.
Kleine ondernemingen worden uitgezonderd
Bedrijven met minder dan 10 medewerkers worden van de regels in het initiatiefvoorstel uitgezonderd. Om meer werkgevers te vrijwaren van extra lasten, willen Van Ark en Dijkgraaf de grens leggen bij 25 werknemers. Van Huijm noemt het een kwestie van het zoeken naar balans. Het initiatiefvoorstel wijzigt de Wet aanpassing arbeidsduur en in die wet ligt de grens bij 10 werknemers. Twee verschillende grenzen in één wet vindt de initiatiefnemer onwenselijk. En Van Weyenberg (D66) wil voorkomen dat met het voorstel van VVD en SGP de grens naar 25 werknemers voor de hele wet gaat gelden.
De Kamer sprak eerder over het initiatiefvoorstel op 26 maart 2014. Zij stemt 16 oktober over het wetsvoorstel.
ZIE OOK:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.