Financiële voorstellen voor 2018 besproken
30 oktober 2017, wetsvoorstellen - De Kamerfracties geven hun visie op het Belastingplan en andere financiële kabinetsvoorstellen voor 2018.
De voorstellen die besproken worden, zijn opgesteld door het vorige kabinet. De nieuwe staatssecretaris Snel (Financiën) heeft inmiddels een aantal wijzigingen aangekondigd. Dat maakt de behandeling van de voorstellen nogal rommelig, vindt Van Rooijen (50PLUS).
De koopkrachtgevolgen van de maatregelen in het Belastingplan beoordeelt Nijboer (PvdA) grotendeels positief. Hij vindt het goed dat er honderden miljoenen extra zijn uitgetrokken voor mensen die erop achteruit dreigden te gaan. Over de fiscale keuzes van het nieuwe kabinet is hij minder positief: daarin gaan "multinationals boven mensen".
Geen herziening belastingstelsel
Het nieuwe kabinet heeft een kans gemist om het belastingstelsel rechtvaardiger, groener en economisch profijtelijker te maken, constateert Snels (GroenLinks). Mulder (PVV) ergert zich aan de groeiende hoeveelheid regels, toeslagen en kortingen.
Leijten (SP) stelt de nieuwe staatssecretaris een aantal fundamentele vragen. Mogen belastingen worden gebruikt om de inkomensverschillen te verkleinen? Is het reëel dat slechts 7% van de belastinginkomsten van bedrijven komt? Is het logisch om arbeid minder te belasten en consumptie meer?
Vergroening van het belastingstelsel is hoognodig, zegt Van Raan (PvdD), en kan bovendien hand in hand gaan met vereenvoudiging. Hij bepleit het afschaffen van milieuschadelijke subsidies en het consequent toepassen van het principe "de vervuiler betaalt".
Waddenveerdiensten
Wat zijn de precieze gevolgen voor de Waddenrederijen van de verandering in de omzetbelasting voor zeeschepen? De vertaling van een Europese richtlijn in de Nederlandse wetgeving dreigt de oversteek naar de Waddeneilanden duurder te maken.
- De Vries (VVD) bepleit overleg met de eilandbesturen
- Van Weyenberg (D66) wil weten hoe andere Europese landen de regels invoeren
- Bruins (ChristenUnie) vraagt of er nog iets voor de eilanders kan worden gedaan
- Snels vindt dat ook op dit gebied de vervuiler moet betalen
Btw op geneesmiddelen
Zonnebrandcrème, tandpasta en zelfzorgmiddelen moeten niet langer onder het lage btw-tarief vallen, vindt het kabinet. Dat tarief zal voortaan alleen gelden voor geneesmiddelen waarvoor een handelsvergunning is afgegeven. Over zo'n vergunning beslist het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Dat college zal het druk krijgen met aanvragen, denkt Omtzigt (CDA). Hij vraagt zich af of de maatregel uitvoerbaar is.
De hogere btw op zelfzorgmiddelen mag niet leiden tot een verschuiving naar het gebruik van "officiële medicijnen", zegt De Vries. Mulder vraagt welk btw-tarief zal gelden voor homeopathische middelen. Niet het lage, hoopt Bruins. Kies alleen voor het lage tarief bij middelen waarvoor een recept is uitgeschreven, suggereert Leijten.
Invordering
De Belastingdienst krijgt meer bevoegdheden bij de invordering van belasting. Van Weyenberg snapt dat, maar wijst er wel op dat er hierbij in het verleden dingen zijn misgegaan. Mensen mogen hier niet de dupe van worden, zegt ook Nijboer. Omtzigt en Bruins dringen erop aan om de beslagvrije voet altijd te respecteren.
Verhoging kansspelbelasting
De kansspelbelasting wordt volgens het Belastingplan tijdelijk verhoogd. Maar niets is zo permanent als een tijdelijke verhoging, luidt het commentaar van Mulder. De Vries vraagt om een concrete datum waarop de verhoging wordt teruggedraaid.
Wet-Hillen
Van Rooijen neemt een voorschot op de nog komende voorstellen van het nieuwe kabinet. Het plan om het financiële voordeel voor mensen die hun hypotheek hebben afgelost in stapjes af te schaffen, noemt hij een onbegrijpelijke boete op aflossen. De behandeling van dit voorstel mag in geen geval overhaast gebeuren, zegt hij.
Op 6 november zal de staatssecretaris reageren op de inbreng van de Kamer.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk het debat terug via Debat Gemist