Europese top in teken van investeringsplan Juncker
17 december 2014, debat - Het investeringsplan van de nieuwe Commissievoorzitter Juncker is het belangrijkste onderwerp op de Europese top van 18 en 19 december. De Kamer bespreekt met minister-president Rutte de Nederlandse inzet.
Verhoging van de economische groei, stijging van de werkgelegenheid en versterking van de Europese concurrentiekracht. Dat wil de nieuwe Europese Commissie onder leiding van Juncker bereiken via een investeringsplan. Onderdeel daarvan is de oprichting van een Europees Fonds voor Structurele Investeringen (EFSI). Dit moet private partijen stimuleren om meer te gaan investeren. Het is goed dat de nadruk niet langer eenzijdig wordt gelegd op bezuinigen, zegt Maij (PvdA). Onder de juiste voorwaarden kan het EFSI volgens Omtzigt (CDA) een vliegwiel zijn voor economisch herstel. Maar andere oppositiewoordvoeders geloven niet dat het plan daaraan zal bijdragen.
Twijfels over Europees investeringsplan
Heeft het Europese investeringsplan kans van slagen? Van Bommel (SP) gelooft er niet in en spreekt over "wensdenken". Het voegt in zijn ogen niets toe aan de bestaande mogelijkheden. Bovendien zijn nationale overheden volgens hem beter in staat om te beoordelen welke investeringen nuttig zijn. Daar is Segers (ChristenUnie) het mee eens. Het investeringsplan leidt tot verspilling en het afwentelen van risico's op de Nederlandse belastingbetaler, vreest Beertema (PVV). Voor Van Tongeren (GroenLinks) is het belangrijk dat het EFSI bijdraagt aan verduurzaming van de economie. Rutte benadrukt dat er een samenhang is tussen investeren en het op orde brengen van de overheidsfinanciën door EU-lidstaten.
Timmermans verantwoordelijk voor schrappen regels
De Europese Commissie is van plan om overbodige Europese regelgeving te schappen. Eurocommissaris Timmermans is verantwoordelijk voor het opstellen van een lijst. Verheijen (VVD) is blij met dit "nieuwe Brusselse geluid". Maar andere woordvoerders vrezen voor het vervallen van (plannen voor) Europese regelgeving die in hun ogen wél belangrijk is. Zo vraagt Pechtold (D66) aandacht voor het tegengaan van discriminatie en de transparantie van overheden. Maij, Van Tongeren en Segers willen niet dat milieuregelgeving, bijvoorbeeld voor het verbeteren van de luchtkwaliteit, wordt geschrapt.
Persvrijheid en rechtsstaat in Turkije onder druk
Onder andere het arresteren van tientallen journalisten en hoofdredacteuren leidt tot zorgen over de persvrijheid en de rechtsstaat in Turkije. Voor Omtzigt, Segers, Van Bommel en Verheijen is het reden voor het ter discussie stellen van de EU-bijdrage om Turkije voor te bereiden op toetreding. Beertema en Bontes (GrBvK) hebben al een verdergaande conclusie getrokken: Turkije mag geen lid worden van de EU. De insteek van Maij is anders. Zij wil democratisering en versterking van de rechtsstaat bevorderen door de EU-gelden niet langer aan de centrale Turkse overheid maar aan maatschappelijke organisaties en lokale overheden te geven.
De Kamer stemt aansluitend op het debat over de ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.