Europese top over migratie en mogelijke brexit
17 februari 2015, debat - Het onder controle krijgen van de vluchtelingenstroom en het voorkomen van een brexit. Dit zijn de belangrijkste onderwerpen bij de Europese Raad van 18 en 19 februari.
Verschillende woordvoerders benadrukken het belang van de komende Europese top onder Nederlands EU-voorzitterschap. Het stormt in Europa, betoogt Mulder (VVD) in het licht van de dreigende brexit en het hoge aantal asielzoekers. Voordewind (ChristenUnie) verwacht dat deze Europese Raad een belangrijk ijkpunt wordt. "Ieder voor zich" lost de problemen niet op, zegt Klaver (GroenLinks): Europese samenwerking is belangrijk. Het uur U is aangebroken, zegt Maij (PvdA), die aandringt op het uitvoeren van eerder gemaakte afspraken. Fritsma (PVV) denkt dat de "zoveelste top" niets oplevert en slechts leidt tot doormodderen.
Aanhouden vluchtelingenstroom veroorzaakt sluiten grenzen
De aanhoudende stroom asielzoekers zorgt ervoor dat steeds meer Europese landen hun grenzen (willen) sluiten. Van Haersma Buma (CDA) wijt dit aan de onmacht van de EU om Griekenland de buitengrenzen goed te laten bewaken. Een Europese oplossing lijkt ver weg nu individuele landen hun grenzen sluiten, zegt Verhoeven (D66). Het is belangrijk dat er een veilige route voor vluchtelingen komt, zegt Maij, die refereert aan het plan-Samsom. Maar dan moet de bestaande instroom uit Turkije wel worden gestopt, zegt premier Rutte. Het daartoe inzetten van NAVO-schepen in de Egeïsche Zee roept vragen op bij Gesthuizen (SP), maar Bontes (GrBvK) is juist enthousiast: een vlootblokkade kan de vluchtelingen stoppen.
Kritiek op Turkije
Europa heeft Turkije nodig bij het onder controle krijgen van de vluchtelingenstroom, maar tegelijkertijd zijn er grote zorgen over de mensenrechten en de bombardementen op Koerden in Syrië. Escalatie moet worden voorkomen, benadrukt minister Koenders (Buitenlandse Zaken). We hebben Turkije nodig, zegt Mulder (VVD), of we het leuk vinden of niet. Samenwerking is noodzakelijk, zegt Bisschop (SGP), maar niet tot elke prijs. Turkije speelt met Europa, zegt Van Haersma Buma, die vindt dat dit consequenties moet hebben voor de toetredingsonderhandelingen. Wat Voordewind, Fritsma en Bontes betreft mag het land nooit EU-lid worden.
Europese handreikingen moeten brexit voorkomen
Een noodrem bij de sociale zekerheid voor arbeidsmigranten. Afzwakken van het streven naar een "ever closer union". Meer mogelijkheden voor nationale parlementen om Europese regelgeving tegen te houden. Deze tegemoetkomingen moeten de Britse kiezers overhalen om in het referendum voor het EU-lidmaatschap te stemmen. Mulder, Van Haersma Buma, Voordewind en Bisschop zijn vooral positief: de Britse wensen voor hervorming pakken gunstig uit voor Nederland. Maar Verhoeven en Klaver stellen dat de EU zich niet moet laten chanteren. Ook Maij vindt het onwenselijk als Groot-Brittannië zich aan Europese regelgeving onttrekt. Het leidt volgens Gesthuizen tot discriminatie van Oost-Europese werknemers. Fritsma en Bontes hopen op een Brexit, omdat die bijdraagt aan het uiteenvallen van de EU.
De Kamer debatteerde eerder over de (Europese) aanpak van het vluchtelingenprobleem op 22 april, 23 juni, 30 juni, 23 september, 14 oktober, 5 november, 15 december 2015 en 11 februari 2016. Zij stemt 18 februari over de ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.