Elektronische identificatie met publiek identificatiemiddel en uitbreiden basisregister reisdocumenten

23 januari 2020, wetsvoorstel - De Nederlandse identiteitskaart en het rijbewijs krijgen een chip die elektronische identificatie mogelijk maakt. Minister Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) wil zo de betrouwbaarheid van identificatie vergroten. De Kamer debatteert over het wetsvoorstel dat dit moet regelen.

Burgers gebruiken nu vaak DigiD bij dienstverlening door de overheid of de semipublieke sector. Maar in sommige gevallen is er behoefte aan een hogere betrouwbaarheid bij elektronische identificatie dan die van DigiD. Dat kan met een chip die wordt aangebracht op de Nederlandse identiteitskaart en het rijbewijs.

Basisregister reisdocumenten

Met de invoering van het publieke identificatiemiddel op de Nederlandse identiteitskaart zal het basisregister reisdocumenten worden uitgebreid met nieuwe gegevens en functionaliteiten. Middendorp (VVD) is daar blij mee, maar Verhoeven (D66) wijst erop dat er bij een digitale inbraak dan wel meer gegevens worden gestolen. Ook Özütok (GroenLinks) waarschuwt voor datalekken.

De bedoeling van het register is om fraude met en misbruik van reisdocumenten tegen te gaan, betoogt de minister. Met technische en organisatorische maatregelen wordt volgens hem bovendien de privacy van burgers beter beschermd.

Kosten

Worden burgers niet te veel op kosten gejaagd met de elektronische identificatie? Van Raak (SP) maakt zich daar zorgen over. Het toevoegen van een chip maakt rijbewijzen en identiteitskaarten duurder. Verder zullen mensen met alleen een paspoort ook een identiteitskaart moeten aanschaffen voor elektronische identificatie. En als je geen smartphone hebt, moet je een aparte kaartlezer kopen.

We proberen de kosten zo laag mogelijk te houden, verzekert de minister. Het toevoegen van een chip aan paspoorten zou de totale kosten volgens hem juist verhogen.

Terroristisch misdrijf

Personen die in het buitenland een terroristisch misdrijf hebben gepleegd, zouden geen reisdocument mogen krijgen. Ook zouden hun reisdocumenten vervallen verklaard moeten kunnen worden. Middendorp (VVD) en Van Toorenburg (CDA) willen dit in de wet regelen omdat deze personen bij terugkeer in Nederland een gevaar vormen voor de nationale veiligheid.

Je mag niet zomaar iemand het recht ontnemen om terug te keren naar het eigen grondgebied, benadrukt Verhoeven (D66). Hij wijst op verschillende internationale verdragen die dit verbieden. Iets wat ook de minister doet.

"Een politiek vluggertje voor de media", zo betitelt Van Raak (SP) het voorstel van VVD en CDA. Het is in zijn ogen een politiek controversieel onderwerp, dat daarom eigenlijk in een apart wetsvoorstel behandeld zou moeten worden. Özütok (GroenLinks) en Verhoeven (D66) vinden dat de Raad van State het zou moeten beoordelen.

De Kamer stemt op 4 februari over het wetsvoorstel.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist