Effecten flexwet tegen het licht gehouden
2 juli 2015, debat - De Kamer debatteert met minister Asscher (Werkgelegenheid) over de effecten van de recente wijziging van de Wet werk en zekerheid (Wwz). Vooral de problemen met seizoensarbeid vragen aandacht.
Op 1 juli 2015 is de aangepaste Wwz van kracht geworden. Een doelstelling daarvan is het tegengaan van "doorgeschoten flex": het steeds maar inhuren van tijdelijke krachten terwijl er feitelijk sprake is van structureel werk. Tijdelijke werknemers moet voortaan eerder een vast contract worden aangeboden. In de afgelopen maanden blijken werkgevers tijdelijke contracten van flexwerkers niet meer te verlengen om zo de aangescherpte regels te ontlopen. En dat terwijl de Tweede Kamer en het kabinet werkgevers hadden opgeroepen om ook voor de ingangsdatum alvast te handelen naar letter én geest van de aangepaste wet.
De wet lijkt niet te doen wat hij beoogt
Het effect van de wet lijkt omgekeerd aan de bedoeling ervan, stellen verschillende woordvoerders. Volgens Ulenbelt (SP), Heerma (CDA) en De Graaf (PVV) "gaat de draaideur sneller draaien" voor mensen met onzeker werk, want die worden nog korter in dienst gehouden. Asscher ziet zeker problemen als gevolg van de aangepaste wet, maar wijst erop dat met maatregelen geprobeerd is om de effecten van "onvermijdelijk" strategisch gedrag te dempen. De overheid blijkt als werkgever niet het goede voorbeeld te geven, betogen Schouten (ChristenUnie) en Van Weyenberg (D66). Asscher beaamt dit en stelt dat wijziging van het ambtenarenreglement dit probleem voor ambtenaren kan oplossen.
Seizoensarbeid vormt een bijzonder probleem
Door de Wwz moeten er minstens zes maanden zitten tussen opeenvolgende flexcontracten. Dat is voor seizoenswerkers te lang. Wordt die periode echter korter, dan moeten werkgevers hun eerder een ontslagvergoeding betalen. Heerma wil dat het gesprek hierover tussen werkgevers en werknemers op gang wordt gebracht. Mulder (VVD) vindt dat vakbonden dan geen blokkade mogen opwerpen en Schouten (ChristenUnie) wil dat de minister zelf actiever wordt. Asscher roept de sociale partners op om te focussen op de gezamenlijke belangen. Als ze aankloppen, staat mijn deur open, verzekert hij. Onafhankelijk Kamerlid Klein vraagt om een overzicht van afspraken over uitzonderingen op de toepassing van de Wwz.
Aanpassing en evaluatie van de wet zijn nog niet aan de orde
Ulenbelt en Voortman (GroenLinks) pleiten voor reparatie van de wet, bijvoorbeeld door flexwerk duurder te maken dan vast werk. Maar Vermeij (PvdA) wil eerst weten of er sprake is van overgangsproblemen of fundamentele problemen. Zij vindt het voor een evaluatie nog te vroeg, maar Van Weyenberg (D66) dringt eropaan om niet pas na drie jaar te evalueren. Hij wil dat de minister indien nodig eerder ingrijpt. Asscher belooft niet op zijn handen te gaan zitten. Eén dag na inwerkingtreding van de wet is volgens hem echter te vroeg voor een evaluatie of ingrijpende wijziging. Wel wil hij bij de eerstvolgende begrotingsbehandeling meer licht werpen op de uitvoeringspraktijk.
De Kamer stemt op 2 juli over de ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.