Eerste termijn Belastingplan, Fiscale verzamelwet en Wet implementatie EU-richtlijn gegevensuitwisseling digitale platformeconomie

8 november 2022, wetsvoorstellen - De Kamer debatteert met de staatssecretarissen Van Rij en De Vries (Financiën), minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) en minister Jetten (Klimaat en Energie) over het Belastingplan, de Fiscale Verzamelwet en de Wet implementatie EU-richtlijn gegevensuitwisseling digitale platformeconomie.

Met de diverse wetsvoorstellen presenteert het kabinet een groot aantal maatregelen op het gebied van arbeid, inkomen, klimaat, vermogen, wonen, gezondheid en belastingvereenvoudiging. De Kamer debatteerde er eerder over op 17 oktober en 31 oktober.

Koopkracht

Mulder (PVV) ergert zich eraan dat de Nederlander het komende jaar "heel veel armer" wordt, terwijl voor klimaat en stikstof 100 miljard wordt uitgetrokken. Maar Nijboer (PvdA) is blij met het "massieve pakket" voor koopkrachtondersteuning. Wel maakt hij zich zorgen over het effect op langere termijn: kunnen de tijdelijke ondersteuningsmaatregelen in volgende jaren wel worden ingetrokken?

Omtzigt maakt zich zorgen over de bestaanszekerheid van grote groepen burgers als zij bijvoorbeeld wel met een flink hogere energierekening te maken krijgen, maar niet in aanmerking komen voor het energieprijsplafond.

Arbeid en kapitaal

Waardeer het sociale kapitaal meer, betoogt Grinwis (ChristenUnie). Hij wil dat in het belastingstelsel niet alleen naar het individualistische perspectief, maar ook naar het huishoudenperspectief wordt gekeken. Denk ook aan de fiscale positie van gezinnen waarvan maar één partner kan werken.

Hoe gaat het kabinet de macht van arbeid vergroten en die van kapitaal verkleinen, vraagt Maatoug (GroenLinks). En hoe moet in dit licht de verhoging van het lage-inkomensvoordeel (LIV) voor bedrijven worden begrepen?

Dassen (Volt) hekelt de huidige schenk- en erfbelasting, die de ongelijkheid in de samenleving versterkt. Hij wil die belasting flink verhogen om met de opbrengst de lasten op arbeid te verlagen.

Een sterke economie vraagt om een eerlijker en overzichtelijker belastingstelsel, stelt Ephraim (Groep Van Haga). Werken moet weer lonend zijn en het toeslagenstelsel moet worden afgeschaft.

Sparen en beleggen

Op weg naar een nieuwe box 3-belasting komt de regering met een overbruggingsregeling, constateert Idsinga (VVD), maar omdat daarin opnieuw met een forfaitair rendementspercentage wordt gewerkt, vreest hij dat er weer "juridisch getouwtrek" ontstaat. Verdere verfijning is volgens hem noodzakelijk.

Eppink (JA21) vindt dat het kabinet de morele plicht heeft om niet alleen bezwaarmakers, maar alle gedupeerden van de onterechte box 3-belasting te compenseren.

Ouderen

Om de koppeling van de AOW aan het stijgende minimumloon te handhaven, verlaagt de regering de IO-AOW, een extra inkomensondersteuning voor ouderen. Alkaya (SP) is tegen deze "sigaar uit eigen doos". Hij wil de IO-AOW op het huidige niveau handhaven en de belasting voor grote bedrijven en de rijkste Nederlanders verhogen.

Ondernemingen

Van Dijk (CDA) begrijpt de maatregelen om bedrijven zwaarder te belasten, maar gezien de inflatie en de energieprijzen vraagt zij zich af of het niet te snel gaat. Komen bedrijven niet zodanig onder druk te staan dat zij niet kunnen investeren in noodzakelijke maatregelen?

Er is wel heel gemakkelijk aan de belastingknoppen voor ondernemingen gedraaid, vindt Stoffer (SGP). Hij wil de ondernemingsbelastingen meer voorspelbaar maken.

Groen

De Jong (D66) is blij met de groene belastingplannen, want "we moeten de CO2-doelen halen en Europa moet energieonafhankelijk worden". Hij vindt het goed dat er een minimumprijs voor CO2-uitstoot komt, maar de beprijzing van de uitstoot door de industrie moet wel verbeterd worden.

Wij moeten afscheid nemen van een manier van leven die niet langer houdbaar is, zegt Van Raan (PvdD). Hij roept het kabinet onder meer op om te stoppen met fossiele subsidies en met subsidies voor biomassa.

De Kamer zet de behandeling van het Belastingplan, de Fiscale verzamelwet en de Wet implementatie EU-richtlijn gegevensuitwisseling digitale platformeconomie voort op 9 november. Dan zullen de bewindslieden reageren op de inbreng van de fracties.

Zie ook: