Eerste termijn begroting Volksgezondheid, Welzijn en Sport
18 oktober 2022, begroting - De Kamer bespreekt de begroting van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van minister Kuipers, minister Helder en staatssecretaris Van Ooijen.
De woordvoerders van de verschillende fracties geven hun visie de begroting van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de stand van de zorg in Nederland.
Zorgkloof
Het beknibbelen op personeel heeft de zorg aan de rand van de afgrond gebracht, meent Agema (PVV). Volgens haar stevenen we af op een zorgkloof tussen arm en rijk. Ook Kuiken (PvdA) ziet een tweedeling in de zorg. Zij vraagt of het vrijwillig eigen risico kan worden opgeheven om de toegankelijkheid van de zorg te verbeteren.
Preventie
Mohandis (PvdA) wil dat er sneller toegewerkt wordt naar een rookvrije generatie. Van Esch (PvdD) voegt toe dat er veel opties zijn om een gezonde voedselomgeving te creëren. Zij wil dat er geen reclame meer wordt gemaakt voor ongezonde producten. Sport en bewegen moet een vanzelfsprekendheid zijn, maar dat wordt volgens Van Haga (Groep Van Haga) lastig, aangezien sportondernemers failliet gaan door bijvoorbeeld de hoge energieprijzen.
Bevolkingsonderzoeken spelen een belangrijke rol in preventie, zegt Paulusma (D66). Vrouwen krijgen vanaf hun 30ste een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Zij vindt het belangrijk dat de deelnamegraad omhooggaat en doet de suggestie dat er meer gebruikgemaakt kan worden van zelftesten.
Inclusieve zorg
Iedereen moet een eerlijke kans hebben op goede zorg, bepleit Sahla (D66). Zij constateert dat met name groepen met een migratieachtergrond niet altijd de juiste zorg weten te vinden en dat dit ertoe leidt dat zij te laat geholpen kunnen worden.
Volgens Westerveld (GroenLinks) worden grote groepen mensen in de steek gelaten, maar kan dat ook anders. Zij hoopt dat de forse ambities om de wachtlijsten in de ggz terug te dringen, waargemaakt worden.
In de transgenderzorg is in de afgelopen twaalf jaar geen stap vooruit gezet, zegt Simons (BIJ1). De begroting laat volgens haar duidelijk zien dat dit nog steeds geen prioriteit heeft.
Regeldruk
30% tot 40% van de arbeidstijd wordt besteed aan administratie, constateert Van den Berg (CDA). Zij wil dat dit gehalveerd wordt. Ook Van der Plas (BBB) en Pouw (JA21) hekelen de "vinkjescultuur" en willen hier zo snel mogelijk vanaf.
Ouderenzorg
Ellemeet (GroenLinks) vindt het onbegrijpelijk dat het aantal verpleeghuisplekken gelijk wordt gehouden en dat alle extra zorg thuis zal moeten worden opgevangen. Zij benadrukt dat het in verpleeghuizen makkelijker is om personeel en zorg te realiseren en wil daarom dat er tot 2025 25.000 verpleeghuisplekken bij komen.
Het kabinet wil dat ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen, constateert Kuzu (DENK). Hij vindt het problematisch dat er flink wordt gekort op het budget voor de wijkverpleging. Bevers (VVD) wil dat de mogelijkheden in kaart worden gebracht voor ouderen die in de buurt van hun partner willen blijven wonen als deze naar een verpleeghuis gaat.
"Veilig leven gaat nooit met pensioen", betoogt Werner (CDA), en de overheid moet daarvoor goede randvoorwaarden creëren, zoals duidelijkere regelgeving voor scootmobiels.
Vrijwilligers
Informele zorg zal de komende jaren steeds belangrijker worden, meent Van der Staaij (SGP). Mantelzorgers en vrijwilligers zijn volgens hem goud waard. Bikker (ChristenUnie) noemt vrijwilligers "het cement van onze samenleving". Beiden vinden het daarom hard nodig dat de vrijwilligersondersteuning wordt versterkt.
Corona
Duizenden zorgverleners hebben in coronatijd ernstige gezondheidsschade opgelopen, zegt Hijink (SP). Hij wil dat een compensatiefonds voor hen wordt opgericht ter grootte van 150 miljoen. Omtzigt vult aan dat long covid een nieuwe ziekte is, en pleit daarom voor biomedisch onderzoek hiernaar.
Van Houwelingen (FVD) vindt het onterecht dat artsen zijn beboet vanwege het voorschrijven van niet-geregistreerde medicijnen tegen COVID-19. Hij noemt de beleidsprioriteiten "onnavolgbaar".
Innovaties
Innovaties komen vaak niet van de grond, terwijl simpele oplossingen, zoals medicatie-apps, heel goed problemen kunnen oplossen, constateert Tielen (VVD). Zij roept het kabinet op het snel in de praktijk brengen van innovaties te belonen.
Na kankerdiagnoses is er te vaak sprake van overbehandeling, zegt Den Haan (Fractie Den Haan). Moleculaire diagnostiek kan dit voorkomen. Daarom pleit zij voor een nationaal programma op dit gebied.
Het debat over de begroting gaat op 20 oktober verder met de reactie van de bewindslieden op de inbreng van de woordvoerders.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist of Debat Direct