Eerste termijn begroting Koninkrijksrelaties
19 oktober 2022, begroting - Bij de behandeling van de begroting voor Koninkrijksrelaties debatteren de woordvoerder over de relatie met en de situatie op de Caribische eilanden binnen het Koninkrijk.
Bonaire, Sint-Eustatius en Saba (BES-eilanden) hebben de status van bijzondere gemeente. Curaçao, Aruba en Sint-Maarten zijn onafhankelijke landen binnen het Koninkrijk. In het begrotingsdebat gaat het onder andere over hervormingen, armoede, het slavernijverleden en klimaatverandering.
Hervormingen
De eilanden zijn hard geraakt door de gevolgen van de coronacrisis en de stijgende prijzen van energie en voedsel, stelt Kamminga (VVD) vast. Het is logisch dat Nederland de eilanden helpt, maar er moeten ook structurele hervormingen komen. Die moeten de economische weerbaarheid vergroten.
Sociaal-economische structuur, rechtsstaat, overheidsfinanciën, infrastructuur en andere basisvoorzieningen. Nederland moet de Caribische eilanden bij dit soort zaken helpen, vindt Van den Berg (CDA). Zij is voor het deels kwijtschelden van coronaleningen, maar dan moeten er wel stappen gezet worden in de hervormingen.
De Caribische landen in het Koninkrijk zijn te afhankelijk van het toerisme, concludeert Eppink (JA21). Hij vindt dat Nederland Curaçao, Aruba en Sint-Maarten moet aansporen en helpen om hun economische basis te verbreden.
Corruptie, nepotisme, elkaar baantjes toeschuiven. Waarom is dit zo'n groot probleem op de Caribische eilanden binnen het Koninkrijk? De Graaf (PVV) vraagt zich dit af en wil weten wat eraan gedaan wordt.
Armoede
De helft van de bevolking op de BES-eilanden leeft in armoede, stelt Kuiken (PvdA) vast. Er moet volgens haar meer gebeuren om ervoor te zorgen dat mensen gewoon rond kunnen komen, hun huur kunnen betalen, te eten hebben en hun kinderen kunnen geven wat ze nodig hebben.
De eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn een volwaardig en gelijkwaardig onderdeel van het Koninkrijk, zegt Van Raan (PvdD). Waarom hebben de bewoners dan niet dezelfde sociale rechten?
Ook Den Haan (Fractie Den Haan) vraagt aandacht voor de leefomstandigheden op de BES-eilanden. Ze betoogt dat de vergrijzing niet alleen grote gevolgen heeft in Europees maar ook in Caribisch Nederland.
De uitvoeringskosten om de eigen bijdrage voor de kinderopvang te innen zijn hoger dan de opbrengsten, constateert Ceder (ChristenUnie). Afschaffing van deze eigen bijdrage helpt ouders en levert bovendien een besparing op.
Slavernijverleden
Simons (BIJ1, mede namens Volt) vraagt aandacht voor de tot slaaf gemaakte Tula, die de opstand leidde tegen het koloniale regime op Curaçao. Zijn strijd voor een waardig bestaan blijft belangrijk voor het Koninkrijk, benadrukt ze. Het gaat over 400 jaar maatschappelijke, economische, politieke en culturele ongelijkwaardigheid.
Klimaatverandering
Wuite (D66) benadrukt dat de eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk extra kwetsbaar zijn en nu al de gevolgen ondervinden van klimaatverandering. Greenpeace waarschuwt dat belangrijke delen van Bonaire onder water dreigen te lopen. Wat gaat de regering doen om de eilanden beter te beschermen, vraagt Bouchallikh (GroenLinks) zich af.
Het debat over de begroting gaat op 20 oktober verder met de reactie van staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) op de inbreng van de woordvoerders.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist of Debat Direct