Eerste termijn begroting Justitie en Veiligheid

15 november 2022, begroting - De Kamer bespreekt de begroting van Justitie en Veiligheid van minister Yeşilgöz, minister Weerwind en staatssecretaris Van der Burg.

Georganiseerde misdaad, seksueel geweld, slimmer straffen en een veilige werkomgeving. Tijdens het begrotingsdebat gaan de woordvoerders van de fracties in op uiteenlopende onderwerpen op het terrein van Justitie en Veiligheid.

Georganiseerde misdaad

Door zware, georganiseerde misdaad en drugscriminaliteit is er een schaduweconomie van minimaal 16 miljard, stelt Michon (VVD). Zij vraagt de minister meer werk te maken van het afpakken van crimineel vermogen.

Ephraim (Groep Van Haga) vindt dat er alles aan moet worden gedaan om de jeugd uit handen van de georganiseerde misdaad te houden. Daarvoor is het ook belangrijk dat jongeren zien dat misdaad niet loont, meent Kuik (CDA). Zij pleit voor een teruggeeffonds met daarin afgepakt crimineel geld, dat vervolgens geïnvesteerd kan worden in wijken die lijden onder criminaliteit.

Van der Plas (BBB) wil dat kleine plattelandsgemeenten weerbaarder worden gemaakt tegen ondermijning, zodat mensen op het platteland weer vaker een politieauto dan een drugsdeal zien. Van der Werf (D66) pleit juist voor een betere internationale aanpak van de georganiseerde misdaad. Kan de minister in samenwerking met Europol en Eurojust investeren in permanente internationale opsporingsteams?

Seksueel geweld en cybercriminaliteit

Bikker (ChristenUnie) maakt zich zorgen over de tekorten bij het team dat kinderporno en kindersekstoerisme bestrijdt. Volgens haar lijkt online een Wilde Westen te ontstaan met schrijnende gevolgen voor duizenden jonge meisjes. Kan eerder worden ingezet op de werving van extra personeel?

Markuszower (PVV) vindt het onverteerbaar dat gewelds- en zedenmisdrijven verjaren. Volgens hem is dat een enorme klap voor slachtoffers en beloont het vluchtende misdadigers. Hij wil daarom dat verjaring van gewelds- en zedenmisdrijven niet meer mogelijk is.

Voor het bestrijden van cybercriminaliteit is gegevensuitwisseling belangrijk, stelt Knops (CDA). Hij doet de oproep aan de minister om maximaal gebruik te maken van technieken die de opsporing kunnen vergemakkelijken.

Slimmer straffen

Sneller (D66) stelt dat korte gevangenisstraffen een leerschool zijn voor criminaliteit en dat de kans op recidive daarna hoog is. Volgens hem zorgt slimmer straffen met bijvoorbeeld taakstraffen en elektronische detentie voor een veiligere samenleving. Ook Simons (BIJ1) vindt dat opsluiting niet zorgt voor een veilige samenleving. Daarom wil zij dat herstelrecht vooropstaat.

Zeker jongeren komen slechter uit de gevangenis dan ze erin gaan, betoogt Mutluer (PvdA, mede namens GroenLinks). Daarom pleit zij voor alternatieve straffen gericht op resocialisatie. Eerdmans (JA21) vindt bovendien dat resocialisatie een voorwaarde moet zijn voor de vrijlating van criminelen.

Overbelaste strafrechtketen

Onlangs moest het OM vanwege gebrek aan capaciteit een groot aantal zaken seponeren. Er is duidelijk sprake van een overbelaste strafrechtketen, concludeert Van der Staaij (SGP). Hij vindt het belangrijk dat er snel en streng gestraft wordt vanwege de signaalfunctie naar samenleving en slachtoffer. Ellian (VVD) vraagt welke mogelijkheden de minister ziet om het supersnelrecht vaker in te zetten.

Toegang tot het recht

De toegang tot het recht is het fundament van de rechtsstaat, betoogt Van Nispen (SP). Door bezuinigingen in het verleden is in sommige regio’s geen sociaal advocaat meer te vinden, en daardoor blijven mensen in de kou staan. Hij bepleit een noodplan voor de sociale advocatuur.

Veilige werkomgeving

Sommige agenten werken in een onveilige situatie, terwijl zij recht hebben op een veilige werkomgeving, stelt Azarkan (DENK, mede namens Fractie Den Haan). Hij vindt het goed dat dit probleem wordt erkend, maar wil weten hoe de minister dit gaat oplossen.

Helaas is het taakstrafverbod bij geweld tegen hulpverleners door de Eerste Kamer verworpen, zegt Helder (PVV). Zij benadrukt dat de PVV blijft strijden voor een taakstrafverbod bij geweld tegen politie, brandweerlieden en ambulancemedewerkers.

Papieren rechtsstaat

Hoewel we op papier in een democratische rechtsstaat leven, valt er in de praktijk veel op aan te merken, merkt Van Meijeren (FVD) op. Volgens hem staat de rechtsstaat onder druk en is het systeem corrupt.

Het debat over de begroting gaat op 17 november verder met de reactie van de bewindslieden op de inbreng van de woordvoerders.

Zie ook: