Eerste termijn begroting Buitenlandse Zaken

19 november 2024, begroting - De Kamer bespreekt de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor 2025.

De oorlogen in Oekraïne en in Gaza, de herverkiezing van Trump en de bezuiniging op het postennetwerk. Deze en andere onderwerpen komen aan bod in de eerste termijn van de Kamer in het debat over de buitenlandbegroting.

Oekraïne

Het is tijd om "op te staan" en Oekraïne nadrukkelijker te steunen, vindt Paternotte (D66): we moeten afspreken dat de militaire steun wordt verhoogd naar 3,5 miljard euro en we moeten Oekraïne officieel uitnodigen om lid te worden van de NAVO.

1.000 dagen geleden werd de oorlog in Oekraïne nog groter dan die al was, stelt Van der Burg (VVD). Hij onderstreept dat de steun, financieel, economisch en militair op peil moet blijven en vraagt de minister naar diens visie op het gebruik van langeafstandsraketten door Oekraïne tegen Rusland.

Dekker (FVD) vindt dat Europa hoogstens een "sussende rol" moet spelen: Oekraïne en Rusland maakten deel uit van de Sovjet-Unie en dus is het vooral een soort "familievete". Waar is de diplomatie gebleven, vraagt hij zich af.

Gaza en Israël

Piri (GroenLinks-PvdA) vraagt de minister te reageren op het bericht dat er binnen het veiligheidsapparaat ongemak bestaat over Israëlische pogingen om het politieke debat in Nederland te beïnvloeden. Ze noemt deze inmenging "ongewenst" en "ongekend".

De minister moet zich eens fel uitspreken tegen de acties van Israël in Gaza, oordeelt Van Baarle (DENK): waarom zegt hij niet dat Israël een flagrante schender is van internationaal recht en oorlogsmisdaden pleegt? Wat hem betreft wordt het EU-associatieverdrag met Israël opgeschort.

De leiding van Hamas zou zijn verhuisd van Qatar naar Turkije. Dat zou onbestaanbaar zijn, want Turkije is lid van de NAVO, benadrukt Van Dijk (SGP). Wat gaat de minister hiertegen doen?

Herverkiezing Trump

De Roon (PVV) juicht de herverkiezing van president Trump toe. Hij roept het kabinet op om alles op alles te zetten om de band met de Verenigde Staten te versterken, want alleen met Amerika als bondgenoot kan Nederland sterk en veilig zijn.

Met Trump breekt een periode van onzekerheid aan, meent Koekkoek (Volt): blijft Amerika bijvoorbeeld achter het klimaatakkoord, Oekraïne en artikel 5 van de NAVO staan? Zij ziet meer Europese samenwerking als het antwoord.

Afrika

Boswijk (CDA) ziet dat het Afrikaanse continent zich afkeert van Europa. Zo worden Wagnersoldaten in de Centraal-Afrikaanse Republiek niet gezien als oorlogsmisdadigers, maar als helden. Het is volgens hem tijd voor een actieplan met concrete doelen op het gebied van Afrika.

Dobbe (SP) staat stil bij de oorlog in Sudan. Ze wil van het kabinet weten wat er meer gedaan kan worden om het geweld te stoppen en wijst erop dat het VN-wapenembargo geschonden zou zijn door Frankrijk. Wat vindt de minister daarvan?

Postennetwerk

In plaats van de oorspronkelijk ingeboekte 22 procent wordt er, tot tevredenheid van Kahraman (NSC), 10 procent bezuinigd op het netwerk aan Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland. Hij vindt wel dat posten in landen waar mensenrechten onder druk staan open moeten blijven.

Christenvervolging

Bijna 370 miljoen christenen hebben te maken met zeer zware tot extreme vervolging, stelt Ceder (ChristenUnie) vast. In bijvoorbeeld Nigeria zijn christenen vaak slachtoffer van dodelijk geweld. Hij vraagt het kabinet zich in te spannen om het geweld tegen christenen en andere religieuze groepen in Nigeria op de agenda van de Mensenrechtenraad te zetten.

Het debat over de begroting gaat op 21 november verder. Minister Veldkamp (Buitenlandse Zaken) reageert dan op de inbreng van de woordvoerders.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Direct