Discussie over voor- en nadelen cryptovaluta

16 mei 2018, debat - Het gebruik van cryptovaluta, zoals bitcoins, neemt een grote vlucht. De daarvoor benodigde technologie biedt grote mogelijkheden, maar kent ook risico's. De Kamer bespreekt de voor- en nadelen met minister Hoekstra (Financiën).

De voor cryptovaluta gebruikte blockchaintechnologie is goed beveiligd en de valuta zijn internationaal inzetbaar. Maar cryptovaluta worden ook druk gebruikt door criminelen, de waarde ervan is niet stabiel en het systeem vreet energie.

Paternotte (D66) bepleit een genuanceerde benadering. Onlinecriminaliteit moet bestreden worden, maar de techniek biedt ongekende kansen. Die kansen ziet Azarkan (DENK) ook: met cryptovaluta worden we minder afhankelijk van banken. Alkaya (SP) vindt dat een ondernemende overheid cryptovaluta moet omarmen en met een sterke, gereguleerde publieke munt moet komen.

Alle sprekers zien de mogelijkheden van de voor cryptovaluta gebruikte blockchaintechnologie. Ronnes (CDA) wijst erop dat alle transacties traceerbaar zijn, zodat fraude in principe goed bestreden zou kunnen worden. De technologie zou volgens Mulder (PVV) ook gebruikt kunnen worden om medische gegevens veilig te bewaren. Of om in een referendum veilig vanuit het eigen huis je stem uit te brengen.

Regelgeving

Hoe moet de consument beschermd worden tegen het risico van koersdalingen van cryptovaluta? Op die vraag van Ronnes zegt Hoekstra dat hij samen met de Autoriteit Financiële Markten met regelmaat die risico's heeft benadrukt. Hij wijst erop dat de Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) stevige maatregelen voor de bescherming van particulieren heeft aangekondigd.

Digitale valuta worden tot op heden vooral gebruikt voor zeer risicovol beleggen, voor gokken en voor kapitaalvlucht, betoogt Snels (GroenLinks). Maar omdat alle transacties in principe worden vastgelegd, zou het systeem met goede regelgeving zeer waardevol kunnen zijn, bijvoorbeeld voor de Belastingdienst.

Om het gebruik van cryptovaluta te reguleren, zijn internationale en in eerste instantie Europese regels nodig, vindt Nijboer (PvdA). In afwachting daarvan kan volgens Van der Linde (VVD) de bestaande Nederlandse regelgeving aan cryptovaluta worden aangepast. Ja tegen regulering, nee tegen verbieden, zegt Mulder (PVV).

Het is een illusie dat Nederland zelfstandig het gebruik van cryptovaluta kan reguleren, zegt minister Hoekstra. Maar internationaal verwacht hij het nodige van de maatregelen van de ESMA en van de vierde Europese anti-witwasrichtlijn.

Energieverbruik

Cryptovaluta verbruiken enorm veel energie. Het moet energiezuiniger, vindt Paternotte (D66). Hoekstra erkent dat voor het verifiëren van de transacties veel rekenkracht en dus energie nodig is. Dat moet in het kader van de klimaatafspraken aan de orde komen, meent de bewindsman.

De Kamer stemt op 22 mei over de tijdens het debat ingediende moties.

zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist