Discriminatiewetgeving voor de BES-eilanden
11 februari 2025, wetsvoorstel – De Kamer debatteert met minister Uitermark (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) over invoering van de Wet bescherming tegen discriminatie op de BES.
Het verbod op discriminatie uit artikel 1 van de Grondwet is in Nederland uitgewerkt in een aantal wetten over gelijke behandeling. Deze wetten zijn nog niet op de BES-eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba van toepassing. Wetgeving moet volgens het principe van comply or explain voor het hele Koninkrijk gelden, tenzij er goede redenen zijn aangevoerd om dit niet te doen. Het kabinet komt daarom met eigen discriminatiewetgeving voor de eilanden.
Onderlinge verschillen
Bruyning (NSC) vindt maatwerk noodzakelijk, want alleen zo kan je recht doen aan de verschillende sociale en culturele contexten. De wet zou volgens haar ruimte moeten bieden voor een eigen invulling vanwege de unieke positie van ieder eiland.
Er is ruimte voor lokale verschillen, beaamt de minister. De wet bevat een aantal open normen die als een kleurplaat ingekleurd worden met lokale gevallen, schetst zij.
Informatie
White (GroenLinks-PvdA) wijst op de beperkte capaciteit voor handhaving en voorlichting op de BES-eilanden. Mensen op de eilanden moeten hun rechten kennen, vindt hij. Daarom is zijn oproep om aan te sluiten bij hoe problemen op de eilanden verwoord worden.
Het is belangrijk om de lokale bevolking mee te nemen in en te informeren over de wetswijziging, denkt ook Bamenga (D66). Kan de minister toezeggen zo snel mogelijk te beginnen met een informatiecampagne over de wetgeving en de gevolgen daarvan?
Wetgeving kan helpen bij de bewustwording over grondrechten, maar bewustwording is volgens Uitermark een proces van lange adem. De ene vorm van discriminatie roept meer weerstand op dan de andere, zegt de minister.
Voorzieningen
Laten we voorkomen dat we te veel initiatieven tegelijk hebben, zegt Rajkowski (VVD). We gaan in Europees Nederland naar één onlinemeldpunt, dus kan dat niet ook op de BES-eilanden? De VVD heeft zorgen over anonimiteit bij meldpunten in kleine gemeenschappen.
Van Haasen (PVV) vindt dat Nederlandse regelgeving wordt gekopieerd zonder te kijken of die uitvoerbaar is. Antidiscriminatievoorzieningen (ADV) op de eilanden noemt hij “symboolpolitiek”, want je kunt op ieder politiebureau aangifte doen van discriminatie.
Zichtbaarheid is belangrijk voor het vertrouwen in de wettelijke bescherming, stelt Uitermark. Daarom komt er op elk eiland een ADV met een breder rechtsbijstandsloket. Het moet laagdrempelig, maar met respect voor privacy, aldus de minister.
De Kamer stemt op 18 februari over het wetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Direct