Discriminatie op de woningmarkt
26 maart 2025, debat - Moet er meer gebeuren om discriminatie op de woningmarkt tegen te gaan? De Kamer debatteert met minister Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening).
Uit onderzoeken, zoals de Monitor discriminatie bij woningverhuur, blijkt dat mensen met een migratieachtergrond, maar bijvoorbeeld ook mensen met een beperking, te maken krijgen met discriminatie bij het vinden van een woning.
Wetgeving
Vanaf 1 juli 2023 geldt de Wet goed verhuurderschap, die onder andere gericht is tegen discriminatie bij de verhuur van woningen. Er is genoeg geregeld, denkt Wijen (BBB), maar de regels moeten wel worden nageleefd. Kom met concrete acties om ervoor te zorgen dat de wet beter wordt gehandhaafd, zo spoort Bamenga (D66) de minister aan.
De wet is een stevig instrument, benadrukt Keijzer. Verhuurders en bemiddelaars zijn verplicht te werken met objectieve selectiecriteria, een transparant selectieproces, een motiveringsplicht en een werkwijze ter voorkoming van woondiscriminatie. Gemeenten kunnen hierop handhaven met een waarschuwing, een last onder dwangsom, een bestuurlijke boete en uiteindelijk een beheerovername. Ook hebben alle gemeenten sinds 1 januari 2024 een meldpunt goed verhuurderschap.
Extra maatregelen
Er is meer nodig om discriminatie op de woningmarkt tegen te gaan, vinden veel woordvoerders, want die is in strijd met de Grondwet, het Europees recht en het fundamentele principe dat iedereen gelijke kansen verdient. El Abassi (DENK) pleit voor meer onderzoeken met mysteryguests, landelijke regie op handhaving en zwaardere sancties.
Stel een landelijk register voor verhuurbemiddelaars in, suggereert Beckerman (SP), met gedragscodes, tuchtrecht en uitsluiting bij herhaald discriminerend gedrag. Ook wil ze het toezicht op hypotheekverstrekkers versterken en voorkomen dat AI en automatische scoring leiden tot uitsluiting.
Een meerderheid van de makelaars lijkt discriminatie te faciliteren, stelt De Hoop (GroenLinks-PvdA) vast. Daarom zou er wat hem betreft een vergunningsstelsel of een register moeten komen. Ook De Groot (VVD) wil makelaars beter reguleren. Zijn partij werkt aan een initiatiefwetsvoorstel dat onder andere een register en het afleggen van een eed moet gaan regelen. Ook zou er een tuchtcollege moeten komen dat toetst of de eed en gedragscodes worden nageleefd.
Beperking
Welzijn (NSC) vraagt specifiek aandacht voor mensen met een beperking. Verhuurders zijn niet altijd bereid om voor hen aanpassingen aan woningen te doen. Ze vraagt de minister om hier oplossingen voor te zoeken, zoals het maken van afspraken met gemeenten over een vaste woningvoorraad met generieke aanpassingen.
Aanpassingen aan woningen worden veelal op basis van de Wmo betaald door de gemeenten, denkt Keijzer. Haar indruk is daarom dat verhuurders in het algemeen geen extra kosten hoeven te maken.
Vrije keuze
Mensen zouden de vrije keus moeten hebben aan wie ze een huis verhuren of verkopen, vindt De Vos (FVD). Het is volgens haar beter om het tekort aan woningen aan te pakken, bijvoorbeeld door de migratie te beperken, migranten te laten terugkeren en belemmeringen voor woningbouw weg te nemen.
De Kamer stemt op 1 april over de tijdens het debat ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort.
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Direct.