Discriminatie arbeidsmarkt taai probleem
28 september 2017, debat - Nederlanders met een migratieachtergrond vinden veel minder snel een baan. Wat kunnen we hieraan doen? De Kamer doet voorstellen en spoort minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) aan.
Gewelddelinquent Hans maakt 28% kans om op sollicitatiegesprek te komen. Youssef, zonder strafblad, slechts 9%. En dat terwijl ze dezelfde kwalificaties hebben. Volgens onderzoek wordt er veel gediscrimineerd op de Nederlandse arbeidsmarkt. Asscher veroordeelt die arbeidsdiscriminatie, want arbeidspotentieel blijft onbenut en dromen worden verwoest.
Onderzoek genuanceerd
Niet iedere afwijzing is discriminatie, zegt Peters (CDA). De onderzoekscijfers van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving geven volgens hem slechts een algemeen beeld. Yeşilgöz (VVD) is het met hem eens. Zij denkt dat allochtonen soms ook simpelweg sollicitatievaardigheden missen. Daarom hebben afgewezen sollicitanten er baat bij als werkgevers een afwijzing goed onderbouwen, voegt Peters toe.
Ook De Graaf (PVV) spreekt van "een voorlopige en voorzichtige conclusie". Hij vindt dat deugdelijk autochtoon Nederland onterecht aan de discriminatieschandpaal wordt genageld. Volgens de PVV'er moeten niet-westerse sollicitanten zelf werken aan een beter imago.
Maatregelen
De Kamer heeft concrete ideeën over het tegengaan van arbeidsdiscriminatie.
- Jasper Van Dijk (SP): verbeter de handhaving
- Gijs van Dijk (PvdA): versimpel het doen van aangifte
- Yeşilgöz: verbeter de ondersteuning bij aangifte
- Kuzu (DENK): maak namen van discriminerende bedrijven openbaar
- Van Brenk (50PLUS): maak anoniem solliciteren de norm bij de (semi)overheid
- Özdil (GroenLinks): stel competentietesten centraal in sollicitatieprocedures
Met een diversiteitscharter hebben veel grote werkgevers beloofd meer mensen aan te nemen met diverse achtergronden. En dat is goed, vindt Asscher. Het liefst zou hij het vroegere diversiteitsbeleid van de overheid herinvoeren.
Sinds 2015 bestaat bij de Arbeidsinspectie een speciaal team tegen arbeidsdiscriminatie. Heel goed, vindt Van Weyenberg (D66), maar hoe effectief is dat eigenlijk? Jasper van Dijk wijst erop dat het team niet kijkt naar de wervingsprocedure. Dat klopt, zegt Asscher, maar de uitgevoerde inspecties hebben wel degelijk een positief effect op de bedrijfscultuur.
De Kamer stemt op 3 oktober over de ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk het debat terug via Debat Gemist