Dieselaccijns wordt niet verlaagd

22 januari 2015, debat - De verhoging van de dieselaccijns in 2014 schaadt vooral pomphouders in de grensstreek, klinkt het vanuit de Kamer. Staatssecretaris Wiebes (Financiën) handhaaft de verhoging, omdat de maatregel geld oplevert.

"Lastig en impopulair" en "heel vervelend voor betrokkenen" noemen respectievelijk Groot (PvdA) en Neppérus (VVD) de verhoging van de dieselaccijns van 4 cent per liter in 2014. Maar die is volgens hen nodig om de overheidsfinanciën gezond te maken. Omtzigt (CDA) wijst er juist op dat de dieselaccijns in 2014 27 miljoen minder opbracht dan in 2013. Van Klaveren (GrBvK) wil de economie aanjagen door één uniform btw-tarief van 15% in te voeren. Dan kan de accijns op diesel volgens hem 10 cent per liter omlaag. De accijnzen zorgen voor "significante extra opbrengsten", reageert de staatssecretaris. Volgens zijn cijfers gaat het om 96 miljoen extra in 2014.

Ondernemers in de grensstreek in de problemen

Veel automobilisten tanken nu over de grens, waardoor pomphouders in de grensstreek failliet gaan, zegt Bashir (SP). Hij wijst erop dat de dieselverkoop in Nederland met 20% is gedaald, terwijl die in Duitsland en België stijgt. Bovendien komen ook andere ondernemers in de problemen, zegt Tony van Dijck (PVV), omdat de mensen, eenmaal in het buitenland, ook sigaretten, drank en levensmiddelen kopen. Wiebes erkent dat er grenseffecten zijn en dat de accijnsopbrengsten minder zijn dan verwacht. Hij zegt dat het accijnsverschil met Duitsland slechts 1 cent is, maar met België 5 cent. De staatssecretaris verwacht komend jaar een "ferme accijnsverhoging" van de Belgen en overlegt met de Benelux-landen om het accijnsbeleid onderling af te stemmen.

Opbrengstramingen houden geen rekening met bepaalde effecten

De dieselverkoop is gedaald, erkent de staatssecretaris. Dat komt, zegt hij, doordat er minder wordt gereden, het aantal dieselauto's afneemt en de auto's zuiniger zijn. Calculeer dat soort gedragseffecten voortaan in bij de ramingen van de opbrengst, raadt Koolmees (D66) aan. Omtzigt bepleit hetzelfde voor de grenseffecten. Wiebes is bereid te kijken naar ramingen die "een grotere waarschijnlijkheid hebben", maar alle effecten vooraf incalculeren is onmogelijk.

De Kamer stemt 27 januari over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.