Debat over versoepeling van het kinderpardon
30 januari 2019, debat - Voor bestaande gevallen wordt het kinderpardon verruimd, maar het migratiebeleid wordt wel aangescherpt. De Kamer debatteert met staatssecretaris Harbers (Justitie) over de afspraken die de coalitiepartijen hebben gemaakt.
In 2013 kwam er een regeling voor kinderen die door lange asielprocedures al jaren in Nederland verbleven en daardoor geworteld waren in de samenleving. In de praktijk bleken veel van hen echter niet aan de strenge criteria van die regeling te voldoen.
CDA, D66 en ChristenUnie drongen de afgelopen tijd aan op versoepeling van het kinderpardon, maar coalitiegenoot VVD zag er weinig in. Die laatste partij ging uiteindelijk toch akkoord in ruil voor een aantal aanpassingen in het migratiebeleid:
- het kinderpardon wordt afgeschaft voor nieuwe gevallen
- de discretionaire bevoegdheid van de bewindspersoon voor asiel verdwijnt
- de IND krijgt extra geld om asielprocedures te versnellen
- Nederland vangt jaarlijks geen 750 maar 500 kwetsbare vluchtelingen op
Bisschop (SGP) is kritisch: een Haags tekentafelcompromis waarbij op de korte termijn rechtvaardigheid en op de lange termijn barmhartigheid worden ingeleverd.
Verruiming kinderpardon
De 600 tot 700 bestaande gevallen worden opnieuw bekeken. Niet meewerken aan uitzetting zal geen reden meer zijn voor afwijzing. De verwachting is dat het grootste deel daardoor alsnog onder het kinderpardon zal vallen.
Goed nieuws voor kinderen die al jaren in onzekerheid zitten, zo reageren Van Ojik (GroenLinks), Van Dijk (SP), Kuiken (PvdA) en Azarkan (DENK) op de verruiming. Die is volgens Van Toorenburg (CDA) bovendien verstandig in het licht van uitspraken van het Europees Hof en wetenschappelijke rapporten.
Geef de betrokken kinderen snel duidelijkheid over hun toekomst in Nederland, vraagt Akerboom (PvdD). Staatssecretaris Harbers antwoordt dat er tijd nodig is voor de herbeoordeling.
Een feest voor de asielindustrie, zo noemt Wilders (PVV) de verruiming van het kinderpardon. Hij benadrukt dat honderden rechterlijke uitspraken teniet worden gedaan. Bovendien leidt het tot rechtsongelijkheid, betoogt Hiddema (FvD), want het geldt niet voor gezinnen die wel vertrokken zijn.
Afschaffing kinderpardon
De prikkel om asielprocedures oneindig te rekken moet verdwijnen, zo verdedigen Azmani (VVD) en Van Toorenburg (CDA) het afschaffen van het kinderpardon voor nieuwe gevallen. Maar Kuiken (PvdA) betwijfelt of dat realistisch is: er zullen nog steeds asielkinderen geworteld raken in Nederland.
Er is geen enkele garantie dat er niet opnieuw een pardon komt, zegt Krol (50PLUS). Wilders (PVV) is het daarmee eens: mensen in Afrika weten dat er toch wel weer een nieuwe regeling komt. Ook Hiddema (FvD) waarschuwt voor een aanzuigende werking.
Discretionaire bevoegdheid
De bewindspersoon voor asiel kan nu afgewezen asielzoekers alsnog een verblijfsvergunning geven. Deze discretionaire bevoegdheid verdwijnt. Voortaan gaat de directeur van de IND schrijnende gevallen toetsen. Azmani (VVD) en staatssecretaris Harbers hopen dat individuele asielzaken zo worden gedepolitiseerd.
Je kunt de discretionaire bevoegdheid wel afschaffen, zegt Van Dijk (SP), maar schrijnende gevallen niet. Ook Azarkan (DENK) vindt het afschaffen van deze bevoegdheid een slecht idee.
Volgens Van Toorenburg (CDA) en Groothuizen (D66) kan voortaan vroeger in de procedure worden gekeken naar schrijnende omstandigheden. De belangen van kinderen worden zo bovendien eerder meegewogen, denkt Voordewind (ChristenUnie).
Hervestiging vluchtelingen
Nederland neemt nu jaarlijks 750 door de VN-Vluchtelingenorganisatie voorgedragen kwetsbare vluchtelingen op. Met het oog op de juiste balans binnen het door het kabinet te voeren migratiebeleid wordt dit teruggebracht naar 500. "Miezerige koehandel", is het oordeel van Van Ojik (GroenLinks). We hebben water bij de wijn moeten doen, erkent Groothuizen (D66).
Aansluitend aan het debat wordt over een motie van wantrouwen van de PVV gestemd. PVV en FvD stemmen voor. Over de overige moties stemt de Kamer op 5 februari.
Zie ook
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist