Debat over tijdige inwerkingtreding van de wet over geborgde zetels in waterschapsbesturen

1 december 2022, debat - De Kamer houdt een kort debat om minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) te vragen het wetsvoorstel voor het schrappen van geborgde zetels voor bedrijven in waterschapsbesturen op tijd in werking te laten treden.

De planning om de aangenomen initiatiefwet van Bromet (GroenLinks) en De Groot (D66) op tijd in werking te laten treden is een uitdaging. De indieners willen dat de wet bij de eerstvolgende waterschapsverkiezingen al geldt.

Daarom moet de wet uiterlijk 18 december in het Staatsblad gepubliceerd worden. Namens GroenLinks, D66, PvdA, ChristenUnie, PVV, Fractie Den Haan, Partij voor de Dieren, Volt, DENK, BIJ1, SP en Gündoğan vraagt Bromet (GroenLinks) de minister in dit debat nadrukkelijk om dit zo te doen.

Zorgvuldigheid

Van der Molen (CDA) vindt dat de haast ten koste gaat van de zorgvuldigheid en noemt het "democratisch vandalisme" omdat het ingrijpt in lopende kandideringsprocedures. Minhas (VVD) is het met hem eens.

Ook Van der Plas (BBB) had het liever anders gezien, maar kondigt aan dat de gang van zaken voor de BBB ook aanleiding is om mee te gaan doen aan de waterschapsverkiezingen.

Harbers zegt dat hij zijn best zal doen om deze wens van de Kamer uit te voeren. Omdat het een initiatiefwet is, heeft het kabinet een adviserende en neutrale houding en laat Harbers zich verder niet uit over de inhoud.

Geborgde zetels

In het bestuur van een waterschap zitten nu, naast gekozen bestuurders, ook een aantal benoemde vertegenwoordigers vanuit de landbouw, het bedrijfsleven en natuurorganisaties. De zetels van deze benoemde vertegenwoordigers worden "geborgde zetels" genoemd.

Met de initiatiefwet wordt het aantal geborgde zetels teruggebracht van zeven tot negen naar vier per waterschap; twee voor boeren en twee voor natuur. In het oorspronkelijke initiatiefwetsvoorstel werd voorgesteld álle geborgde zetels te schrappen, maar na amendering door de Tweede Kamer is alleen het schrappen van de zetels voor bedrijven overgebleven.

De Kamer stemt op 1 december 2022 hoofdelijk over de tijdens het debat ingediende motie.

Zie ook: