Debat over koranverbranding door Pegida
3 september 2024, debat - De Kamer debatteert met minister Van Weel (Justitie en Veiligheid) over het verbranden van een koran door Pegida.
In januari 2024 liep de verbranding van een koran in Arnhem uit de hand. Deze actie van de voorman van anti-islamorganisatie Pegida vormt aanleiding voor een debat over de vraag wat toelaatbaar is binnen de vrijheid van meningsuiting en binnen het demonstratierecht.
Verbod
"Voor mij en 1 miljoen Nederlanders is de Koran een heilig boek", zegt El Abassi (DENK). Een koran in brand steken ziet hij als een vorm van moslimhaat, niet van vrije meningsuiting. Hij vraagt de minister om een verbod op het verbranden van heilige geschriften, ook die van andere religies.
Mutluer (GroenLinks-PvdA) vindt dat religiekritiek moet kunnen, maar elke vrijheid kent grenzen. Een verbranding van heilige boeken gaat haar te ver. Daarom is ook zij voor een verbod.
Wet volstaat
Emiel van Dijk (PVV) noemt het verbranden van boeken "smakeloos", maar wil het recht op vrijheid van meningsuiting wel "vurig verdedigen". Wijen (BBB) oordeelt dat verbranding van een koran een "verwerpelijke, provocerende en aanstootgevende actie" is. Maar ook zij is niet voor een verbod op schennis van heilige boeken.
Ook Six Dijkstra (NSC) vindt het verbranden van een koran "respectloos en aanstootgevend". Net als Diederik van Dijk (SGP) is hij echter van mening dat de huidige wetgeving toereikend is en niet hoeft te worden aangepast.
Minister Van Weel spreekt zijn afschuw uit over koranverbrandingen, maar ziet geen aanleiding voor een verbod op het verbranden van heilige geschriften. Hij wijst erop dat het aanzetten tot haat en het beledigen van groepen al strafbaar zijn. Zo werd de voorman van Pegida eerder veroordeeld voor groepsbelediging van moslims.
Demonstratierecht
Michon (VVD) vraagt de minister om in te gaan op het demonstratierecht in het algemeen. Zij vindt dat het demonstratierecht "geen vrijbrief kan zijn om strafbare feiten te plegen". Kan het kabinet daar grenzen aan stellen?
Van Nispen (SP) wijst erop dat demonstreren een grondrecht is. Een demonstratie kan inderdaad irritant zijn en hij zou de politie soms ook liever op andere plekken inzetten, maar dat zijn wat hem betreft geen goede redenen om het demonstratierecht in te perken.
De minister beaamt dat demonstreren een grondrecht is, maar "binnen de grenzen van de wet" moet gebeuren. Daarover wil hij een dialoog voeren. De minister wil daarbij de uitkomsten betrekken van het onderzoek dat het WODC momenteel doet naar het demonstratierecht. De uitkomsten daarvan worden in de zomer van 2025 verwacht.
De Kamer stemt op 10 september over de tijdens het debat ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Direct